Τελευταία μέρα η σημερινή Κυριακή για μια επίσκεψη στο πάρκο “Ξαρχάκου”, η κάθε διαδρομή του οποίου οδηγεί στην “πρωταγωνίστρια μέλισσα” και τα προϊόντα της, απέναντι από τη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, όπου διεξάγεται η 12η Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης.

Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στη μέλισσα και το περιβάλλον. Διοργανώθηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ε΄Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δίνουν το “παρών” με τα προϊόντα τους 24 παραγωγοί.

Η γιορτή – έκθεση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, καθώς όλοι έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και τς μεγάλης αξίας του μελιού.
“ Ήδη τη γιορτή επισκέφτηκαν πολλά παιδιά δημοτικού, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Φίλιππος Παππάς, προσθέτοντας ότι “ όλα τα παιδάκια ξεναγήθηκαν στη γιορτή και ενημερώθηκαν για το θαυμαστό κόσμο των μελισσιών από το  προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”.
Φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής μελιού, μοιράζονται δωρεάν στους επισκέπτες, περισσότεροι από 10 τόνοι μελιού, 10.000 λουκουμάδες  και 100 κιλά γιαούρτι.
Ακολουθώντας τις διαδρομές του πάρκου, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, ανακαλύπτουν διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, προϊόντα μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό -που πλέον είναι πιστοποιημένος – κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, καθώς και καλλυντικά, συνταγές και κηραλοιφές από τα προϊόντα της μέλισσας.
Στη διάρκεια της γιορτής ρέει επίσης, άφθονο το τσίπουρο μελιού – με γλυκάνισο και άνευ – ενώ υπάρχουν, σε μικρότερη ποσότητα, ουίσκι και μπράντι μελιού. Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στη γιορτή είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους από το ειδικό εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ.
Οι επισκέπτες της γιορτής έχουν επίσης, τη δυνατότητα να συζητούν απευθείας με παραγωγούς και επιστήμονες για τη μέλισσα και τα προϊόντα της.
Ειδικές και ποικίλες δράσεις γίνονται για τους μικρούς επισκέπτες της γιορτής που έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κυψέλες και κάρτες, αλλά και να χορέψουν, να δουν τον Καραγκιόζη …μελισσουργό μέσω θεάτρου σκιών και να απολαύσουν τον ….μελισσομαγικό ταχυδακτυλουργό. Μάλιστα, κάθε παιδί, που συμμετέχει στις δράσεις της Γιορτής Μελιού, λαμβάνει ως δώρο ένα ατομικό βαζάκι μελιού των 30 γραμμαρίων. Η γιορτή μέλισσας και μελισσοκομικών προϊόντων λειτουργεί , από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ