“Υπάρχει φόβος. Οποίος πει ότι δεν φοβάται λέει ψέματα. Ελπίζουμε ότι οι ασθενείς μας δεν θα πεθάνουν στα φορεία και πως ούτε η Θεσσαλονίκη θα γίνει Μπέργκαμο. Για αυτό παλεύουμε”.

Με αυτά τα δραματικά λόγια μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στον Θάνο Σιαφάκα η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ Ελένη Γκέκα.

Η κα. Γκέκα είπε ακόμη ότι η ψυχολογία των γιατρών είναι πολύ άσχημη και πως ο ένας προσπαθεί να δίνει δύναμη στον άλλον. “Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική σημείωσε η κυρία Γκέκα , ακούμε τους ασθενείς να φωνάζουν, “Σας παρακαλώ λυτρώστε με”.

Τέλος η κυρία Γκέκα επεσήμανε πως ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις με βάση την ηλικία και πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται άνθρωπος, μόλις 37 ετών.

Νοσηλευτής: Ένας για πέντε ασθενείς

«H κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη είναι τραγική» είπε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο Παναγιώτης Οικονομίδης νοσηλευτής που μετέβη από το Σισμανόγλειο Κομοτηνής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ Covid.

«Η κατάσταση είναι πολλή δύσκολη. Αυτοί που αξίζουν πιο πολύ τα συγχαρητήρια είναι οι  μόνιμοι νοσηλευτές, αυτοί που είναι στα νοσοκομεία από το πρωί μέχρι το βράδυ, με συνεχόμενα ωράρια, χωρίς ρεπό, ντύνονται με στολή και μπορεί να παραμείνουν για πάνω από τέσσερις ώρες με αυτή» τόνισε ο εθελοντής νοσηλευτής.

«Νοσούμε και εμείς (οι νοσηλευτές) και αυτό δημιουργεί κενά στα νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούμε να τα καλύψουμε εθελοντές. Με εξέπληξε η κατάσταση που επικρατεί. Κυριολεκτικά είμαστε ένας νοσηλευτής για πέντε αρρώστους», δήλωσε και οι γιατροί, που είναι πιο λίγοι από τους νοσηλευτές γίνεται αντιληπτό τι υπερπροσπάθεια καταβάλλουν.

Την απόφαση να μεταβεί την πήρε με παρακίνηση της διευθύντριας αλλά και όλου του προσωπικού του νοσοκομείου, που εργαζόταν και επειδή η Κομοτηνή δεν είχε ΜΕΘ Covid ήταν πιο εύκολο να μετακινηθεί προσωπικό εθελοντικά, όπως ανέφερε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ