Εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνει στους επισκέπτες το ανακαινισμένο κτίριο της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που έχει γίνει με σύγχρονα υλικά για σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Το κτίριο στην οδό Εγνατία 127 που είχε ανεγερθεί αρχές της δεκαετίας του 1970, από τον τότε Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, έχει τώρα απόλυτη αναβάθμιση, είναι προσαρμοσμένο στις πιο σύγχρονες οικολογικές και ενεργειακές προδιαγραφές και διαθέτει όλες τις ανέσεις για εργαζόμενους και επισκέπτες.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. παραδίδει στους εργαζόμενους της και στους Θεσσαλονικείς ένα «πράσινο» κτίριο, μία επένδυση ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, που αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή του Σιντριβανίου.

Φιλοξενεί 110 εργαζομένους

Στο κτίριο-πρότυπο συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. στεγάζονται η Διοίκηση, οι Διοικητικές Υπηρεσίες και η Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΕΥΑΘ, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 110 εργαζόμενους και συνολικά 200 άτομα μαζί με τους χώρους συνεδριάσεων και εκδηλώσεων.

Το κτίριο της ΕΥΑΘ αναγέρθηκε από το ΟΥΘ το 1970-72 σε οικόπεδο 250μ2. και αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο και οκτώ ορόφους.

Η τελευταία συντήρηση του κτιρίου έγινε το 1986. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το κτίριο δεν πληρούσε τους σύγχρονους κανονισμούς:

-Ενεργειακά στη χειρότερη κατηγορία
-Στο 30-35% των εν ισχύ αντισεισμικών (ΕΑΚ,ΚΑΝΕΠΕ,ΕΚ8)
-Δεν είχε σύστημα πυροπροστασίας
-Δεν είχε 2η έξοδο κινδύνου
-Δεν είχε πρόσβαση σε ΑΜΕΑ

Το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης μετά από σχεδόν δύο χρόνια ανακαίνισης, πληροί όλους τους σύγχρονους ενεργειακούς και αντισεισμικούς κανονισμούς ενώ πλέον είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

Η πορεία εκτέλεσης του έργου

Προωθημένη προμελέτη: Ολοκλήρωση: 09/2020
Τεύχη Δημοπράτησης με σύστημα μελετοκατασκευή: 11/2020
Δημοπράτηση με σύστημα μελετοκατασκευή 4412: 12/2020
Ανάδειξη αναδόχου: 01/2021
Υπογραφή Σύμβασης: 07/2021
Παραλαβή προς χρήση: 12/2023

Εσωτερικά το κτίριο είναι Α+ κτίριο γραφείων:

-ανυψωμένο δάπεδο
-ψευδοροφές
-διαφανή διαχωριστικά που επιτρέπουν την ύπαρξη φυσικού φωτός σε όλους τους χώρους
-WC σε κάθε όροφο
-κουζινάκι σε κάθε όροφο

Επίσης, διαθέτει τρεις ανελκυστήρες (1 ΑΜΕΑ) και Situation Room (κέντρο ελέγχου) στο υπόγειο.

Μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο και κινητές κατακόρυφες περσίδες

Το νέο κτίριο της ΕΥΑΘ διαθέτει μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο στο δώμα, αυτόματο σύστημα ψύξης και θέρμανσης και σύστημα πυρόσβεσης τεσσάρων μέσων. Στο πρώτο υπόγειο υπάρχει κέντρο ελέγχου, του δικτύου ύδρευσης και όλων των εγκαταστάσεων ύδρευσης της Εταιρείας, ενώ στο μέλλον θα ελέγχεται από το ίδιο κέντρο και η αποχέτευση.

Ο νέος φλοιός αποτελείται από συνδυασμό διπλών διαφώτιστων αμμοβολισμένων υαλοπινάκων σε σχήμα καναλιού (channel glass ή αλλιώς υαλολωρίδες) και ζωνών υαλοστασίων.

Ο φλοιός αυτός προστατεύεται εξωτερικά από ημιδιαφανείς, γυάλινες, κινητές κατακόρυφες περσίδες που εξασφαλίζουν την ηλιοπροστασία τόσο της νοτιοανατολικής όσο και της νοτιοδυτικής όψης του κτιρίου.

Αλ. Μεντές: Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα

Ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ κ. Αλέξανδρος Μεντές ανέφερε πως από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στο νέο κτίριο, εκτός από την εντυπωσιακή του όψη, είναι το σχεδόν μηδενικό ενεργειακό του αποτύπωμα, η ισχυρή ενίσχυση του από τα θεμέλια έως και τον τελευταίο όροφο και οι 4 διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης περιστατικών πυρκαγιάς.

«Εδώ και χρόνια είχαμε το συγκεκριμένο κτίριο ‘γιαπί’, αλλά σήμερα το παραδίδουμε στην κοινωνία της πόλης μας» τόνισε ο κ. Μεντές και συμπλήρωσε πως «είναι ένα κτίριο, το οποίο έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και αποτελεί ένα οριοθέσιο στην περιοχή, όπως ήταν πάντοτε, δηλαδή από το 1968 το οποίο είχε κτιστεί τότε». Το κτίριο δεν αλλοιώθηκε όσον αφορά τους ορόφους του. Αλλά όπως ανέφερε ο κ. Μεντές, «έχει αλλάξει όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση που το κάνει αναγνωρίσιμο πλέον».

Ένα ακόμα καινοτόμο στοιχείο του νέου κτιρίου, όπως ανέφερε ο κ. Μεντές, είναι η κρήνη που τοποθετήθηκε αριστερά από την είσοδο του κτιρίου, η οποία προσφέρει το δροσιστικό νερό στους ανθρώπους που επισκέπτονται το κτίριο.

Αν. Αμανατίδης: Οι επενδύσεις της ΕΥΑΘ

Στις διαχρονικές προσπάθειες τις ΕΥΑΘ για να εξασφαλίσει καθαρό νερό για όλους, προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια ESG, με έμφαση στο R&D, την ψηφιακότητα και την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο που υλοποιεί η Εταιρεία, ύψους 200 εκατ. ευρώ, τόνισε την επέκταση του διυλιστηρίου νερού, έργο με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να είναι έτοιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2025, και θα καλύπτει όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας τον κύκλο των εργασιών της κατά 40% έως το 2026.

Όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, η ΕΥΑΘ Α.Ε. πρόκειται τις επόμενες ημέρες να δημοπρατήσει το έργο κατασκευής του ημιτελούς έργου της Εταιρείας στην Τούμπα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης αναφέρθηκε στις ενέργειες για τη μελέτη και το έργο ανακατασκευής, κάνοντας αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και στις σημαντικές παρεμβάσεις.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση και τους ανθρώπους της Εταιρείας για την ολοκλήρωση του έργου, και τόνισε το πόσο αποτελεσματική και σύγχρονης αντίληψης μπορεί να είναι μία εταιρεία του δημοσίου.