Παραγγελία προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας έδωσε στην αστυνομία η εισαγγελέας ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η παραγγελία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εστάλη προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με παράλληλη κοινοποίηση προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.

Η εισαγγελική ενέργεια κινήθηκε ύστερα από την διαπίστωση ότι τελούν υπό κατάληψη  αρκετά σχολεία σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα των μαθητών την μη χρήση μάσκας εντός των σχολικών μονάδων, ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται και αποχή από τα μαθήματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται το 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, όπου οι μαθητές έχουν βάλει λουκέτο στην είσοδο του σχολείου και έχουν αναρτήσει πανό από τα κάγκελα. «Όχι μάσκες μέσα στην τάξη. Όχι στα εμβόλια. Όχι στα τεστ», αναφέρεται σε αυτά.

Τόσο στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο, όσο και στο Ωραιόκαστρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις, ενώ παράλληλα γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έπειτα από κάλεσμα του «συντονιστικού μαθητών Θεσσαλονίκης».

Οι μαθητές όπως αναφέρουν, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, ασφαλή μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, τεστ Covid για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες κλπ.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αναφέρει 20 – 25 σχολεία

Σε περίπου 20 με 25 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιείται αυτή την ώρα κατάληψη από μαθητές. Η πλειοψηφία αυτών είναι σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια, ενώ όπως δηλώνει η Ελληνίδου Στέλλα, υπεύθυνη στο γραφείο τύπου του ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο GRTimes.gr είναι μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. «Σήμερα σημειώνεται μια αυξητική τάση των καταλήψεων. Πολλά σχολεία που είχαν σήμερα το πρωί κατάληψη, αυτή την ώρα έχουν λήξει έπειτα από παρέμβαση εκπαιδευτικών και συζήτηση με τους μαθητές των σχολείων. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι ο αριθμός των καταλήψεων να έχει αυξηθεί».

Κατάληψη και στο 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Ωραιοκάστρου

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το σχολικό συγκρότημα του δήμου Ωραιοκάστρου, στο οποίο στεγάζονται το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο της περιοχής. Η κατάληψη γίνεται από μαθητές του σχολείου οι οποίοι, σύμφωνα με το Polites Oraiokastrou δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς και ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί «όσο χρειαστεί».

Οι συμμετέχοντες στην κατάληψη έχουν κλείσει τις εισόδους των σχολείων με κάδους απορριμμάτων, ενώ έχουν υψώσει και πανό. Εκτός από τη μη χρήση μάσκας οι μαθητές διαμαρτύρονται μέσω των καταλήψεων για τις όποιες -όπως λένε- παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσει η χρήση μάσκας, για τη μη κοινωνικοποίηση των μαθητών λόγω μάσκας, για τη μη εξέταση εναλλακτικών μέτρων προστασίας, για την αυξημένη ύλη λόγω της ανολοκλήρωτης περσινής ύλης κ.ά.