Σε κλίμα “ανήσυχης ηρεμίας”  και σε περιβάλλον περιφρούρησης με αυστηρά αστυνομικά μέτρα λειτουργεί πάλι από σήμερα το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τα θερμά επεισόδια που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες.

Η αστυνομία αποδίδει σε άτομα του εθνικιστικού χώρου την πρόκληση επεισοδίων, καθώς μαθητές και εξωσχολικοί επιτέθηκαν με μολότοφ σε μέλη φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, που έφθασαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν.

Τα γύρω στενά από το σχολικό συγκρότημα σήμερα έχουν μετατραπεί από νωρίς σε «φρούριο» με με αστυνομικούς να κάνουν συνεχώς περιπολίες και να έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του σχολείου και διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν
Ωστόσο το πρωϊ σημειώθηκε πάλι ένταση όταν μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και εκλεγμένων σωματείων θέλησαν να φτάσουν μπροστά στο σχολείο και η αστυνομία τους απαγόρευσε.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν σε ανήλικους.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται:

“Ομάδα ατόμων του εθνικιστικού χώρου, τα οποία επίσης συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Σταυρούπολης, επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον των συγκεντρωμένων στην προαναφερόμενη πλατεία, πλην όμως η αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την πρόθεση τους αυτή. Τα εν λόγω άτομα επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών και έρριψαν διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα κ.ά) καθώς και μία αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή (μολότοφ)”.

Οι συλλήψεις για κατοχή όπλων

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συνδεόμενων με τα συγκεκριμένα επεισόδια. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 19χρονο μαθητή κι έναν 20χρονο εξωσχολικό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων (επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια κι ένα αεροβόλο πιστόλι).

Επιπλέον, κατά την ίδια ανακοίνωση, συνελήφθη ένας 15χρονος μαθητής επειδή είχε αναρτήσει σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Εκτός από τον ανήλικο συνελήφθη κι ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Ναρκωτικά, μολότοφ και σουγιάδες

Αστυνομικοί με ειδικά σκυλιά καθάρισαν το σχολικό συγκρότημα, εντοπίζοντας ναρκωτικά, μολότοφ και σουγιάδες και τα παρέδωσαν στους καθηγητές έτσι ώστε σήμερα το ΕΠΑΛ να λειτουργήσει κανονικά.

Συνολικά οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 57 προσαγωγές εκ των οποίων οι 10 έγιναν συλλήψεις, όλοι τους άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο. Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ έγιναν, όπως λένε οι επικεφαλής, με γνώμονα ότι έχουν να κάνουν με μαθητές σε σχολείο που λειτουργεί και έτσι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για αναστάτωση με προσαγωγές και συλλήψεις.

Χθες το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή της Σταυρούπολης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη ημέρα στην ίδια περιοχή.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη πέντε μαθητών (15 έως 17 ετών) κι ενός 20χρονου εξωσχολικού για οπλοκατοχή (βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, μία σιδερογροθιά κ.ά.). Οι παραπάνω ανήλικοι οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παραπέμφθηκαν να δικαστούν με ρητή δικάσιμο σε δικαστήριο Ανηλίκων.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Τερψιθέας, κοντά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου όπου διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση, συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή σπρέι πιπεριού.