Το «Αστεράκι μου…» είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα βιβλίο για παιδιά δημοτικού, που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα.

Το βιβλίο της συγγραφέως-εκπαιδευτικού Ζωής Γεροστάθη, που εκδόθηκε από τον οίκο i Write,  προέκυψε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

« Δίσασκα σε παιδιά δευτέρας δημοτικού εκείνη τη χρονιά και έπρεπε να βρω τρόπο να προσεγγίσω το ιστορικό γεγονός του ολοκαυτώματος με την τάξη μου, μέσα σε δύο διδακτικές ώρες.Είχε έρθει και  μια σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας.  Έψαχνα για υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας . Έψαχνα, αλλά δεν έβρισκα κάτι σχετικό . Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μόνη μου μια ιστορία που θα μπορούσα να την επεξεργαστώ με τους μαθητές μου , ώστε     να μιλήσουμε γι αυτό το θέμα. Ήταν μια πρόκληση για μένα γιατί έπρεπε να απευθυνθώ σε παιδιά χωρία όμως να υποβαθμίσω την βαρύτητα του γεγονότος. Έτσι προέκυψε το βιβλίο «Αστεράκι μου»

Πώς διδάσκεις το Ολοκαύτωμα;

«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι σημαντική για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Συμβολίζει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την προκατάληψη. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να οπλίσουμε τα παιδιά μας με τη γνώση. Το να κλείσουμε τα μάτια σε ένα τέτοιο γεγονός δεν ωφελεί, δεν προστατεύει τα παιδιά μας, απλά πιστεύω πως τα κάνει πιο ανθεκτικά στη βία.Εκπαιδεύοντας τους  μαθητές τους βοηθάς να ενισχυθούν ως προσωπικότητες. Θα πρέπει μέσα από την προσέγγιση τέτοιων θεμάτων να διαμορφώσουμε τους ενεργούς πολίτες του μέλλοντος που θα αντιστέκονται σε κάθε μορφή βίας.

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι σημαντική για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Συμβολίζει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την προκατάληψη. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να οπλίσουμε τα παιδιά μας με τη γνώση. Το να κλείσουμε  », εξηγεί η Ζωή Γεροστάθη Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου στη Μαγνησία. Μέσα στην τάξη χρησιμοποιεί τη θεατρική αγωγή και την αφήγηση ως μέσο ενίσχυσης της διδασκαλίας της. Πιστεύει πως τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές και πως για να διδάξεις κάτι σε αυτά, πρέπει να μιλήσεις στην καρδιά τους εμπνέοντας τα.

Έχει εκδώσει άλλα δύο παιδικά βιβλία. Ένα έμμετρο θεατρικό, οικολογικού περιεχομένου, με τίτλο «Μια αρκούδα…μια φορά», με αναφορές στους αρκουδιάρηδες και ένα παραμύθι με ισχυρά αντικαπνιστικά μηνύματα, το «Χοπ…τρύπωσα».

https://iwrite.gr/bookstore/asteraki-mou/

zetagerostathi@gmail.c