Η εικόνα είναι πρωτοφανής για τις νεότερες γενιές στην παραλία της Αρετσούς. Τα νερά της θάλασσας, δίπλα στον “Χαμόδρακα” έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 100 μέτρα από την ακτή, σε βαθμό ώστε να αποκαλύπτονται παλιές βάρκες, ξύλα και σκουπίδια…

Παλιοί ψαράδες της περιοχής ανέφεραν ότι και στο παρελθόν έχουν δει μικρές διακυμάνσεις στο ύψος του νερού, αλλά αυτή τη φορά το φαινόμενο δεν έχει ξανασυμβεί σε τέτοιο βαθμό.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Το άσχημο είναι ότι η απόσυρση των νερών αποκαλύπτει και την ασχήμια μας, αφού η ασυνειδησία και η επιπολαιότητα πολλών επισκεπτών, αλλά και ορισμένων αλιέων οδηγεί σε υποβάθμιση μιας πανέμορφης περιοχής.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο αρκετοί πολίτες λένε “ας έρθουν επιτέλους το ΤΑΙΠΕΔ και οι επενδυτές μπας και καθαρίσει λίγο ο τόπος”.

Οι αναφορές αυτές γίνονται καθώς αυτό το διάστημα οι δημοτικές αρχές της Καλαμαριάς και σύλλογοι της περιοχής βρίσκονται επί ποδός για να μην περάσει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της μαρίνας Αρετσούς και την ανάπλαση της περιοχής, που προβλέπει υψηλό συντελεστή δόμησης σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή “τσιμεντοποίηση” και περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο, όπως υποστηρίζουν οι δημοτικές παρατάξεις.

Ωστόσο η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την απαράδεκτη εικόνα των σκουπιδιών και της αυθαιρεσίας, που αποκαλύπτεται περισσότερο με το φαινόμενο της άμπωτης.

Πως δημιουργείται η άμπωτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Λόγος της «εμφάνισης» είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία είναι πολύ αυξημένη πάνω από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, έφτασε τα 1035 hpa γεγονός που οδήγησε στο να τραβηχθεί η θάλασσα προς τα μέσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο όταν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αλλά συναντάται γενικά στη χώρα, τότε αποκλείεται αυτό το σενάριο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε προ ημερών ο καθηγητής.

Συνδυασμός αστρονομικών και γεωλογικών φαινομένων

Την θεωρία των πλανητών ασπάζονται και άλλοι καθηγητές, όπως ο ο Στράτος Θεοδοσίου ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που εξήγησε:

” Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από τη σύνοδο Ηλιου – Γης – Σελήνης,  δηλαδή την ευθυγράμμιση των τριών αυτών ουρανίων σωμάτων και από την έλξη που ασκούν αυτά τα τρία ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού. Και πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυνατή έλξη. Ο λόγος είναι επειδή κατευθυνόμαστε προς την εαρινή ισημερία. Γεγονός που συμβαίνει στις 21 Μαρτίου. Δηλαδή ίση μέρα με ίση νύχτα. Η μέρα συνεχώς μεγαλώνει και γίνεται μέγιστη στις 22 Ιουνίου. Το λεγόμενο θερινό ηλιοστάσιο. Το φωτεινό τμήμα του 24ώρου. Συμβαίνει και στις 22 Σεπτεμβρίου στη φθινοπωρινή ισημερία.
Πρέπει λοιπόν να πω ότι τα ύδατα θα επιστρέψουν. Όσο για τους σεισμούς, το φαινόμενο αυτό δεν έχει σχέση με τους σεισμούς.

Κάποιες υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησαν πρόβλημα στη στάθμη της θάλασσας. Είδαμε το μέγιστο του φαινομένου τώρα. Αυτό κρατάει κάποιες μέρες και στη συνέχεια το φαινόμενο υποχωρεί εντελώς.

Αυτό το έχουμε ξαναζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κάθε χρόνο γίνεται αυτό. Αλλά ο συνδυασμός αστρονομικών και γεωλογικών φαινομένων προκάλεσε αυτή τη μέγιστη ένταση. Συνέπεσαν μαζί και η σύνοδος των τριών σωμάτων και οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καλός καιρός για παρατήρηση. Και όλα μαζί έδωσαν το μέγιστο του φαινομένου”.