Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει την, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 11:30 το πρωί, την 17η διαδικτυακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί ζωντανά, όπως και η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης, στις 13.00, θα ακολουθήσει συζήτηση για την πολιτική βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε αυτήν. Θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και οι κ.κ. Νίκος Κούκης, Ανδρέας Σιδέρης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης να πραγματοποιηθεί, σε ζωντανή σύνδεση και με όλες τις απαραίτητες και αυστηρές προφυλάξεις, μέσα και από τα δύο στούντιο, της Θεσσαλονίκης (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO) και της Αθήνας (στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).

Ωστόσο, εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε, για να μην τεθούν ούτε οι προσκεκλημένοι ομιλητές ούτε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της διοργάνωσης σε κίνδυνο, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις να μεταδοθούν ζωντανά μόνο από το στούντιο της Αθήνας, ενώ οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το στούντιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Σε διάστημα 11 ημερών, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου, στην ψηφιακή, λόγω της πανδημίας, ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν 70 εκδηλώσεις σε στούντιο και 90 παράλληλες εκδηλώσεις από πλατφόρμες εκδοτών και θα πάρουν μέρος περίπου 600 ομιλητές.

«Σε ένα δυστοπικό σκηνικό όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα, ο πολιτισμός όσο ποτέ άλλοτε, οφείλει να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς και ανάτασης», επισημαίνει ο κ. Κούκης.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, για πρώτη φορά φέτος, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. (Πηή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)