Επίσκεψη στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί από αύριο Πέμπτη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, επικεφαλής ομάδας ιερωμένων αλλά και 40 ομογενών επιχειρηματιών. Ο κ. Ελπιδοφόρος θα αποβιβαστεί στο Περιβόλι της Παναγίας για τετραήμερη προσκυνηματική επίσκεψη.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη είχε γίνει γνωστή ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, όταν και βγήκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς την επιχειρηματική κοινότητα των ομογενών της Αμερικής και τον Δεκέμβριο έφτασε στην Ιερά Κοινότητα το συστατήριο, δηλαδή η επίσημη επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την πρόσκληση.

Στο Άγιον Όρος όμως οι μονές διχάστηκαν, καθώς κάποιες εξ αυτών όπως η Καρακάλλου, η Αγίου Παύλου, η Ξηροποτάμου και η Κωνσταμονίτου, αντέδρασαν έντονα στην έλευση του.

Αφορμή στάθηκε η τέλεση βάφτισης από τον κ. Ελπιδοφόρο των παιδιών ομόφυλου ζευγαριών ομογενών επιχειρηματιών τον Ιούλιο του 2022 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βούλα.

Άλλες μονές είδαν με συγκατάβαση την επίσκεψη και στο τέλος πρυτάνευσε η λογική στη βάση του “όποια διαφωνία κι αν έχουμε, δεν μπορούμε να αντιδρούμε στην έλευση ενός ιεράρχη και δη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Εδώ, δεχόμαστε ακόμη και αλλόθρησκους…”

Έτσι, στην απάντηση που στάλθηκε από την Ιερά Κοινότητα προς το Πατριαρχείο τηρήθηκαν οι ισορροπίες. Δεν αναφέρθηκε ότι είναι ανεπιθύμητος -όπως διακινήθηκε-, αλλά εκφραζόταν η λύπη των Αγιορειτών για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου σε εκείνο το μυστήριο και παράλληλα η ανησυχία τους “για το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθόδοξων παραδόσεων”.

“Εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για την κίνησή του εκείνη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε από τον Πατριάρχη να του πει να μην έρθει“, έλεγαν πηγές από το Άγιον Όρος.

Η  υποδοχή στις Καρυές και οι επισκέψεις στις μονές

Αύριο το πρωί ο κ. Ελπιδοφόρος θα φτάσει στις Καρυές, όπου και θα τον υποδεχτεί η Ιερά Επιστασία. Σημειώνεται πως δεν θα του γίνει επίσημη υποδοχή με δοξολογία, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το τυπικό, σύμφωνα με το οποίο τέτοια υποδοχή γίνεται σε αρχηγό της εκκλησίας ή κράτους και σε επίσημους προσκεκλημένους σε πανηγύρεις των μονών.

Το ενδιαφέρον κατά την άφιξη του κ. Ελπιδοφόρου είναι πως θα τον υποδεχτεί η τετραμελής Ιερά Επιστασία, τα δύο μέλη της οποίας προέρχονται από μονές που αντέδρασαν στην επίσκεψή του. Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα δείξει στο συστατήριο και θα λάβει την άδεια παραμονής από τον Πρωτοεπιστάτη ιερομόναχο Στέφανο Χιλανδαρινό και τα άλλα τρία μέλη, τον ιερομόναχο Παύλο της Ξηροποτάμου, τον μοναχό Νικόδημο της Αγίου Παύλου και τον ιερομόναχο Παΐσιο της μονής Γρηγορίου.

Στη συνέχεια η αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα αναχωρήσει για τις μονές με πρώτο σταθμό την Ξενοφώντος, όπου την επόμενη μέρα ο κ. Ελπιδοφόρος θα τελέσει την αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και των καθαγιασμό των υδάτων, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου η αποστολή θα επισκεφτεί τη Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι “μητέρα Ιερά Μονή” των μοναστηριών στην Αριζόνα, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα αναχωρήσουν για τη Μονή Παντοκράτορος και από εκεί την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται επίσης πως στην αποστολή συμμετέχουν και εννέα γυναίκες, σύζυγοι επιχειρηματιών, οι οποίες θα ακολουθήσουν χωριστό πρόγραμμα και στη διάρκεια του προσκυνήματος στο Άγιον Όρος, εκείνες θα βρεθούν στα Μετέωρα.

Στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων 

Από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και για μία εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η συνοδεία του θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τις συναντήσεις του με εκπροσώπους της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Jerry Ismail, τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας Orhan Yalman Okan, κ.ά.

Το επόμενο σαββατοκύριακο ο κ. Ελπιδοφόρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ως προσκεκλημένος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της.