“Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα. Έλαχε να εκδηλωθεί στην πόλη μας το πρώτο κρούσμα του ιού και έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στα όποια μέτρα και στο βαθμό που μας αναλογούν”.

Αυτά τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του κοροναϊού σε μια 38χρονη, που βρίσκεται υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η 38χρονη επιχειρηματίας στον τομέα της ένδυσης, που ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές, είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Μιλάνο και πήγε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, καθώς δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα. Αργότερα όμως έγινε η εξέταση και βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, οπότε τέθηκε υπό παρακολούθηση στο ΑΧΕΠΑ.

Αρκετοί από αυτούς, που βρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο θορυβήθηκαν και πρόκειται να  μεταβούν για εξετάσεις. Κάποιοι μάλιστα το έκαναν ήδη. Προς το παρόν δεν εντοπίστηκε άλλο θετικό κρούσμα κοροναϊού, αλλά οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να έχουμε τις επόμενες μέρες κάποια νέα εμφάνιση.

Προληπτική απολύμανση σε χώρους του Δήμου

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Δήμου ο δήμαρχος κ. Ζέρβας υπογράμμισε:

“Ως δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα να συνδράμουμε στο έργο του αρμόδιου υπουργείου όποτε, όπου και αν μας ζητηθεί. Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται απολύτως υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό
Ήδη προχωρήσαμε στην προληπτική απολύμανση των χώρων του δημαρχείου και προχωρούμε από αύριο Πέμπτη σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Είμαστε έτοιμοι και για τη διανομή φυλλαδίων και για άλλες δράσεις ενημέρωσης των δημοτών. Αναβάλλαμε όποιες αυριανές εκδηλώσεις και δράσεις για να αποφύγουμε μεγάλες συναθροίσεις. Προχωράμε επίσης σε συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέτρων προστασίας”.

Ο κ.Ζέρβας διαβεβαίωσε πως “όπως και σήμερα, έτσι και αύριο, θα είμαστε στα πόστα μας. Για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του δήμου, όποιες μελλοντικές αποφάσεις, θα είστε όλοι ενήμεροι”.

Καμπάνια ενημέρωσης με οδηγίες από την ΓΓΠΠ

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κοροναϊό, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η Γνώση».

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαραδαλιάς ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα μας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση της κατάστασης και πιθανής απομόνωσης ατόμων ή χώρων για να εμποδιστεί η μετάδοση της νόσου.

Στην εφαρμογή του σχεδίου η ΓΓΠΠ έχει το ρόλο του συντονιστή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε ήδη από την ΓΓΠΠ, περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κοροναϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

Ήδη ο πίνακας με τα μέτρα προφύλαξης έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΓΓΠΠ, ενώ πιθανότατα θα γίνει και βίντεο που θα προβάλλεται από ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Τα οκτώ μέτρα είναι:

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.