Ωραίες εικόνες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χτες το βράδυ οι ρομαντικοί (και όχι μόνον) πάνω από την Ελλάδα, αλλά και αρκετές περιοχές στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, καθώς η πανσέληνος έδωσε μια εντυπωσιακή λάμψη στον ουρανό, αλλάζοντας λίγο χρώμα από το άσπρο σε ελαφρώς κίτρινο.

Το ολόγιομο φεγγάρι φώτισε τον ουράνιο θόλο και πολλοί ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το φαινόμενο. Αρκετοί  έβγαλαν τα κινητά και τις φωτογραφικές μηχανές στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις για να απαθανατίσουν το όμορφες εικόνες. Εντυπωσιακές φωτογραφίες δόθηκαν από τον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, από διάφορα νησιά, καθώς και από την Αττική, την Πεντέλη και πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Ήταν η λεγόμενη έκλειψη παρασκιάς, στην οποία η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως και να δείχνει ένα διαφορετικό φως. Το φαινόμενο ήταν έντονο λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ και κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.  Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς.

Πέραν των επιστημονικών παρατηρήσεων είναι γνωστό ότι αυτή την εποχή το φεγγάρι δίνει μια ωραία εικόνα στον καθαρό ελληνικό ουρανό γι αυτό από παλιά η λαϊκή σοφία έλεγε ότι “του Γενάρη το φεγγάρι ήλιος της ημέρας λάμπει…”