Ένας από τους κορυφαίους εκδότες στη Βόρεια Ελλάδα με τρία μεγάλα βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη, με πολύ σπουδαίο εκδοτικό έργο, με δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς και με δείγματα πατριωτικής ευαισθησίας, ανοίγει τα χαρτιά του σε μια μακρά συνέντευξη στην εφημερίδα “Ανατροπή”.

Μιλάμε για τον Αντώνη Μαλλιάρη, που ξεκίνησε την καριέρα του από πλασιέ βιβλίων, κάτι που λέει ο ίδιος με καμάρι και σιγά – σιγά διέπρεψε στις εκδόσεις, ξεκινώντας από ένα μικρό βιβλιοπωλείο στην οδό Αγίου Μηνά.

Με μεγάλη αγάπη για το χωριό του, Εμμανουήλ Παππά των Σερρών, με δημοκρατικές ευαισθησίες για συμμετοχή στα κοινά, με υγιές επιχειρηματικό ένστικτο και με πίστη στην πολλή  δουλειά και στην οργάνωση ο Αντώνης Μαλλιάρης βλέπει σήμερα με ικανοποίηση το σπουδαίο έργο του από το γραφείο του στην Δημ. Γούναρη κοντά στην Καμάρα, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο σε έκταση και σε πλούτο εκδόσεων βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια.

Για πολλούς λόγους, αλλά και για την θέση του βιβλίου στη σημερινή εποχή της πανδημίας, έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσίαση των όσων λέει ο εκδότης στη μακρά συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ανατροπή” και στον Κώστα Πορτοκάλη.

Εδώ το πλήρες κείμενο:

Αντώνης Μαλλιάρης: «Η ψηφιακή και η έντυπη μορφή βιβλίων, θα συνυπάρχουν δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά…»

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Ομόρρυθμης Εταιρείας (1961) του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με δραστηριότητα στο χώρο του βιβλίου.

Το πρώτο βιβλιοπωλείο της εταιρείας άνοιξε το 1971 στην οδό Αγίου Μηνά 11, στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία προσφοράς του οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Στα πρώτα χρόνια της εταιρείας είχε συμμετοχή και ο πατέρας του, στη δεκαετία του ’70 εισήλθε στην επιχείρηση η σύζυγος ενώ από τη δεκαετία του ’90 ενεργό ρόλο έχει η τρίτη γενιά, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Μαλλιάρης.

Ο Οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία απασχολεί 65 άτομα τα τελευταία χρόνια ενώ στην πορεία των 60 χρόνων στα βιβλιοπωλεία εργάστηκε μεγάλος αριθμός Θεσσαλονικέων και συνεργάστηκαν εκατοντάδες συγγραφείς, επιμελητές, διορθωτές, τυπογράφοι, βιβλιοδέτες και επιστήμονες.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, η εταιρική κοινωνική ευθύνη εκφράζεται με δωρεές και χορηγίες σε σχολεία, φορείς, υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, συλλόγους κλπ.

Τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν ως κύτταρα πολιτισμού, με σημαντική συνεισφορά στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα. Ο Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια», στην Δ. Γούναρη 39, απέναντι από την Καμάρα, συμμετέχει στο σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, με βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές δράσεις για τα παιδιά κ.α. Ειδικές δράσεις γίνονται και στα άλλα δύο βιβλιοπωλεία.

Ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, ο οργανισμός εξακολουθεί να στηρίζει τον κόσμο του βιβλίου και της παιδείας και κρατά ζωντανή τη φλόγα του πολιτισμού.

Ο κ. Αντώνης Μαλλιάρης, ο οποίος είναι από τους ιδρυτές της εταιρείας μιλά στην «Ανατροπή» για την μακροχρόνια πορεία του οργανισμού και για την πορεία του βιβλίου, γενικότερα.

Κύριε Μαλλιάρη, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την εκδοτική δραστηριότητα και ποιοί ήταν οι πρώτοι «σταθμοί» και οι πρώτες επιτυχίες;

Το ξεκίνημα μου στο χώρο του βιβλίου έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αρχικά ως πλασιέ βιβλίων και στην συνέχεια με το πρώτο βιβλιοπωλείο στην Αγίου Μηνά 11 και αργότερα, με τις εκδόσεις.

Το 1974 κυκλοφόρησε η εγκυκλοπαίδεια «παιδεία», η οποία σημείωσε εκπληκτική επιτυχία! Δεν περίμενα ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό!

Στη δεκαετία του ’80, εκδόθηκε το μεγάλο έργο «Ελλάδα, Ιστορία και Πολιτισμός», σε 10 τόμους, η Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού σε 12 τόμους, η εγκυκλοπαίδεια αρχιτεκτονικής σε 12 τόμους, τα λεξικά και πολλά άλλα βιβλία που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το 2000 κυκλοφόρησε η σειρά των βιβλίων μαγειρικής με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Στο ενεργητικό μας έχουμε περισσότερους από 2000 τίτλους.

Σημαντικός σταθμός της εταιρείας ήταν και το 1987, όταν ανοίξαμε το 5όροφο βιβλιοπωλείο στην Αριστοτέλους 9.

Ζούμε στη λεγόμενη ιντερνετική εποχή, και οι νέοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα ηλεκτρονικά μέσα, όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και για ενημέρωση, διάβασμα κ.α. Έτσι, κυκλοφορούν και τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Εκτιμάτε ότι έρχεται το τέλος του βιβλίου στην έντυπη μορφή;

Η εκτίμηση μου είναι ότι παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας, και την εξέλιξη των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, θα συνεχίσει και η έντυπη μορφή του βιβλίου. Ιδιαίτερα στον τομέα της λογοτεχνίας που περισσότεροι αναγνώστες επιμένουν την έντυπη μορφή και για ευνόητους λόγους.

Με τη λογική αυτή, και η ψηφιακή και η έντυπη, θα συνυπάρχουν δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά.

Δηλαδή, εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί η έκδοση βιβλίων σε έντυπη μορφή, στο βαθμό των προηγούμενων ετών;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς, στις σημερινές αντίξοες συνθήκες που επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο τις εκδόσεις. Ωστόσο, ελπίζω ότι η εκδοτική παραγωγή θα διατηρηθεί, τουλάχιστον, στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα.

Εσείς παραμένετε στη μορφή του εντύπου;

Πράγματι, χωρίς να αποκλείουμε ότι θα περάσουμε και στην ψηφιακή μορφή, συνεχίζουμε, παραδοσιακά, την εκδοτική μας δραστηριότητα. Ακόμη και μέσα στην πανδημία έχουμε εκδώσει σημαντικό αριθμό βιβλίων κυρίως ιστορικού περιεχομένου ,λογοτεχνία και παιδικά βιβλία.

Ας έρθουμε, λοιπόν, στην πανδημία, την οποία αναφέρατε. Αυτή την περίοδο του ενός έτους, τα βιβλιοπωλεία, όπως και όλο το εμπόριο, έμειναν κλειστά ανά διαστήματα. Για λίγες ημέρες λειτουργούν κανονικά, για άλλες περιόδους με click away κ.ο.κ. Προφανώς έχετε επηρεαστεί οικονομικά. Ωστόσο, θεωρείτε ότι θα μπορούσε να ληφθούν άλλα μέτρα, λιγότερο επώδυνα.

Αναμφισβήτητα προέχει η δημόσια υγεία και σε γενικές γραμμές με βρίσκουν σύμφωνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την προστασία της.

Όσον αφορά όμως τη λιανική πώληση, έχουμε προτείνει να είναι ανοικτά τα καταστήματα, εκ περιτροπής, με συγκεκριμένο ωράριο τεσσάρων έως οκτώ ωρών ημερησίως, με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων και των πελατών.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για ανοιγοκλείσιμο των καταστημάτων, όπως είναι εύλογο, δεν βοηθούν τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτές τις ημέρες τα έσοδα μειώθηκαν πάνω από 50%.

Οι Έλληνες διαβάζουν στην πανδημία; Έχετε παραγγελίες μέσω του διαδικτύου ή τηλεφωνικά; Ποια είδη βιβλίων ζητούνται;

Την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκε σε πολύ μικρό ποσοστό το διάβασμα, κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων, προφανώς λόγω του εγκλεισμού και του περιορισμού άλλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ψυχαγωγίας.

Στο διάστημα του lockdown υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας βιβλίων και άλλων προϊόντων που διαθέτουμε όπως είδη ζωγραφικής, παιχνιδοπάζλ, παιχνίδια, γραφική ύλη, είτε μέσω της ιστοσελίδας μας στο διαδίκτυο www.malliaris.gr ή τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό μας κέντρο, στο 2310 277113 ή στο 2310 640755, με παράδοση στο σπίτι, μέσω courier.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσουμε το αναγνωστικό κοινό, τους πελάτες μας, που μας στηρίζουν στις προσπάθειες μας και ζητούμε την κατανόηση τους για την αρρυθμία που υπάρχει στην παράδοση, η οποία δεν οφείλεται σε εμάς , αλλά στις εταιρείες courier.