Ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εισαγωγές ασθενών με covid 19 στα νοσοκομεία, ενώ ανοδικά κινούνται και οι δείκτες των κρουσμάτων.

Χθες στη Θεσσαλονίκη είχαμε 241 κρούσματα σε σύνολο 15.607 τεστ σε όλη την χώρα. Εκτιμάται ότι αν τα τεστ ήταν τριπλάσια θα ήταν πολύ μεγαλύτερος και ο αριθμός των κρουσμάτων, δηλαδή πάνω από 500 σε ένα 24ωρο. Μένει να δούμε τις νέες μετρήσεις, στη βάση των τεστ, που θα υπερβαίνουν τις 50.000.

Οι εισαγωγές παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα αν και φαινόταν σταθεροποίηση  στο επιδημιολογικό φορτίο των λυμάτων.

Οι ειδικοί αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στο “αδύνατο σημείο”, δηλαδή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται κάποιες μέρες και 24 ώρες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για ξεκούραση υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατήρησε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ως το τέλος του μήνα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φτάσει ως τους 780, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Επίσης υπολογίζει ότι η πανδημία θα συνεχιστεί τον Απρίλιο με κορύφωση στην Αττική το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του μήνα.

«Η κατάσταση δεν επιτρέπει τη χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η «ορμή του κύματος δείχνει αργή αποκλιμάκωση» αλλά η πίεση είναι εφιαλτική.

Σημείωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να μη διαταραχθεί η πολύ στενή ισορροπία μεταξύ κλινών ΜΕΘ Covid και κλινών ΜΕΘ μη Covid, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το σύστημα».