Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ και του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα σε αυτή και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας στην τοποθέτησή του ανέφερε πως το παρόν σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ είναι εμφανώς βελτιωμένο. «Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση της ΔΕΘ γιατί τρέχει με γρήγορους ρυθμούς μια αρκετά σύνθετη διαδικασία» τόνισε και συμπλήρωσε πως υπάρχει συναντίληψη  και συνεργασία για όλα τα ζητήματα που αφορούν και στους κοινόχρηστους χώρους. «Η ανάπλαση θα δώσει μία νέα καλύτερη εικόνα στο κέντρο της πόλης εμπλουτίζοντας το με δυνατότητες και νέες λειτουργίες» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το πλάνο πρέπει να είναι βιώσιμο, ο Δήμος διαφυλάττει τα συμφέροντά του. Έχω μία μόνο αγωνία, να αποφύγουμε την παράδοση της πόλης μόνο να συζητά και να μην υλοποιεί- το έργο να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις της πλατείας Διοικητηρίου ανέφερε «ένα έργο που είχε εγκαταλειφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και καταστράφηκε μία εξαιρετική πλατεία, εμείς το ξεκινάμε» τόνισε και υπενθύμισε πως η προσπάθεια του 2010 δεν τελεσφόρησε. «Ξεκινά η μελέτη ώστε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τις αρχαιότητες, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού και παράλληλα να κατασκευαστεί μία πλατεία εφάμιλλη εκείνης που υπήρχε»,τόνισε και προχώρησε στην παρουσίαση ενός χρονοδιαγράμματος. «Ολοκλήρωση της μελέτης μέσα στο 2020 με χρηματοδότηση της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε και μέσα στο 2021 εκκίνηση των εργασιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αστυνόμευση και πλατείες

Τέλος, ο Κ. Ζέρβας έκανε εκτενείς αναφορές στις συνεργασίες που είχε όλο το τελευταίο διάστημα με υπουργούς της κυβέρνησης, προωθώντας τα ζητήματα της πόλης και αναζητώντας λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και στη σημασία του κοινού επιχειρησιακού κέντρου που αποφασίστηκε, με στόχο την άμεση βελτίωση των ζητημάτων ασφάλειας στην πόλη. Ακολούθως αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη όπου και συζήτησε τα ζητήματα των πλατειών Ελευθερίας και Διοικητηρίου, με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά για τα ζητήματα των ΚΕΠ και του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη για την ανάπλαση της ΔΕΘ και αυτήν του γηπέδου της Τούμπας και τέλος με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη όπου τέθηκε κυρίως το ζήτημα της ανάταξης του ΟΑΣΘ. «Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, σε λίγες ημέρες, θα ενταχθούν στο στόλο περίπου 100 νέα οχήματα μέσω της συμφωνίας που έχει γίνει με τα ΚΤΕΛ, γεγονός που δώσει μία ανάσα στην πόλη».

Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά «όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι μία πηγή ατάκας και συμπαθών ανθρώπων που απλά διατυπώνουν απόψεις. Όλοι έχουν καταλάβει- και θα το καταλάβουν ακόμα πιο έντονα- ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μία επισπεύδουσα δύναμη που μπαίνει μπροστά σε όλα τα θέματα. Όλα στο τραπέζι, με ιεράρχηση και σφιχτή ατζέντα. Δεν μπορώ και δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη έρμαιο πολιτικών σκοπιμοτήτων ούτε γραφειοκρατικών αβελτηριών του συστήματος».