Στην τελετή εγκαινίων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που διαχειρίζεται η Fraport, και λειτουργούν αναβαθμισμένα επρόκειτο να παραστεί και να μιλήσει στις 8μ.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου “Μακεδονία”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας ολοκληρώθηκε 3 μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και η Fraport, τον Φεβρουάριο του 2021, παρέδωσε 14 καινούργια, αναβαθμισμένα και ασφαλή αεροδρόμια, με νέες υπηρεσίες και περισσότερες ανέσεις για τους Έλληνες και τους ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο.

Αναλυτικά: Κατασκευάστηκαν 5 νέοι σύγχρονοι αεροσταθμοί, έγιναν 5 επεκτάσεις αεροσταθμών, 4 αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, ανακαινίστηκαν 12 διάδρομοι προσαπογείωσης, κατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί.

Τα εγκαίνια συμπίπτουν με το άνοιγμα του τουρισμού και η λειτουργία των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων έχει τεράστια σημασία για τον τουρισμό, την εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών και την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας.

Πως είναι το νέο αεροδρόμιο

Σήμερα το νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παραδόθηκε πλήρως λειτουργικό και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα από την συμβατική υποχρέωση.

Το ύψος επένδυσης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ επί συνόλου 440 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική σημαντική επένδυση της FRAPORT GREECE στο πλαίσιο της παραχώρησης από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα. και ανέλαβε την αναβάθμιση και την κατασκευή τους.

Το “Μακεδονία” είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας και ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Η υφιστάμενη πτέρυγα 26.000m2 αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα 34.000m2. Τα δύο κτίρια συνενώθηκαν μέσω δυο πεζογεφυρών στο επίπεδο των αναχωρήσεων, ενώ προστέθηκε και νέα γέφυρα αναχωρήσεων, ένας νέος πυροσβεστικός σταθμός (RFF) και δυο φυλάκια.

Το έργο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα αρχιτεκτονικής και τεχνικούς κανονισμούς, ακολουθώντας τις προδιαγραφές της σύμβασης και της ελληνικής νομοθεσίας και τηρώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Λειτουργικά πλέον το αεροδρόμιο διαθέτει νέους χώρους check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, νέα καταστήματα εστίασης και αγορών. Έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και αισθητικά εξαιρετικό, αεροδρομικό περιβάλλον που ανταγωνίζεται επάξια τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Τι επιτυγχάνεται με τον νέο σχεδιασμό

Ένα αεροδρόμιο, είναι πάντα μια πρόκληση από πλευράς μελέτης και εκτέλεσης έργων λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργιών του.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του αεροσταθμού παρέχεται ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους επιβάτες, όπως:

  • Κεντρικός χώρος ελέγχου της ασφάλειας, σύμφωνα με τις νέες διεθνείς πρακτικές.
  • Υπηρεσίες ελέγχου εισιτηρίων και στις δύο πτέρυγες του αεροσταθμού.
  • Μείωση αποστάσεων μεταξύ των βασικών λειτουργικών περιοχών και των αλλαγών επιπέδου μέσα στον αεροσταθμό.
  • Ευκολία στις προσβάσεις, με μία ξεκάθαρη ροή κίνησης (“back flow”) εντός του αεροσταθμού.
  • Αύξηση εμπορικών χώρων.

  • Εύκολη διασύνδεση του αεροσταθμού με τη δημόσια συγκοινωνία (λεωφορεία).
  • Επαρκής χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων πλησίον του αεροσταθμού.