Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, ο αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Δώδος.

Ο θάνατος του αποδίδεται σε πνευμονική εμβολή, καθώς ο καθηγητής, που είχε αναπτύξει πλούσια επιστημονική, πολιτική και πνευματική δράση στη Θεσσαλονίκη, είχε σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ο Δημοσθένης Δώδος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Σχολή και στο Βερολίνο. Για την αντιστασιακή του δράση ως φοιτητής επί χούντας συνελήφθη, καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση και υπέστη βασανιστήρια.

Εργάστηκε επί χρόνια ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και κατόπιν δίδαξε στο ΑΠΘ, αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, και κατόπιν υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών από το 2001 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2015. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ από το 2015 έως το 2019.

Ψήφισμα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ήταν χαρισματικός δάσκαλος, ιδιαίτερα αγαπητός στους/στις φοιτητές/τριες, βαθύς γνώστης της πολιτικής ανάλυσης και της εκλογικής γεωγραφίας, διανοούμενος και ενεργός πολίτης, τίμησε πολλαπλώς το ΑΠΘ και το Τμήμα.

«Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του δυσαναπλήρωτη. Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, καθώς και οι Φοιτητές και Φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών τον αποχαιρετούμε με αγάπη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ψηφίζει:

  • Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στην κηδεία του.
  • Να παραστεί αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος, στην εξόδιο ακολουθία.
  • Να κηρυχθεί η μέρα της κηδείας του ως μέρα πένθους για το Τμήμα και να ανασταλούν όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες την ώρα της κηδείας.
  • Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος

Θλίψη και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του εξέφρασε η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, της οποίας ήταν μέλος και η οποία στέλνει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντα.

Όπως σημειώνουν, «ο Δημοσθένης υπήρξε ένας ανιδιοτελής, συνεπής αγωνιστής της δημοκρατίας, με ήθος και ακεραιότητα. Έδωσε το παρόν σε όλους τους αγώνες για μια πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Θα θυμόμαστε τον Δημοσθένη με αγάπη και τρυφερότητα, ως ανιδιοτελή σύντροφο και ως εγκάρδιο άνθρωπο με πηγαίο χιούμορ. Καλό σου ταξίδι Δημοσθένη».

«Αντί στεφάνου, η ΟΜ Πανεπιστημιακών θα καταθέσει χρηματικό ποσό για κοινωφελή σκοπό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας» αναφέρει η Οργάνωση.

Ο πρώην βουλευτής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σημειώνει πως τον Οκτώβριο του 1969 ο  Δημοσθένης Δώδος «συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και βασανίστηκε στο κολαστήριο της Μπουμπουλίνας, μαζί με τους Γιώργο Ανωμερίτη, Βασίλη Ράπανο, Παπαϊωάννου Δημήτρη, Μυλωνά Γιάννη, Χουλιάρα Κάτια, Κατσαρό Δημήτριο και Δεσποινιάδη Δημοσθένη. Επτά μέρες μετά το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τους καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη –τον Δημοσθένη σε 25 χρόνια.

»Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ασχολήθηκε με θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και από το 2001 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφυπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ-Δ Μακεδονίας. καθώς και του Δ,Σ, του ΚΘΒΕ».