Με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Λευκό Πύργο και την δοξολογία στον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο άρχισαν οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού στη Θεσσαλονίκη.

Σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά υπήρξαν και αρνητές στον ναό του Αγίου Δημητρίου, που έδωσαν εικόνες συνωστισμού. Γενικά ο κόσμος είναι σφιγμένος και οι γιορτές δεν γνωρίζουν φέτος την λαμπρότητα άλλων χρόνων. Ωστόσο η πίστη στον Άγιο και η αναδρομή στην σημαντική ιστορία απελευθέρωσης της πόλης φέρνουν θετική αύρα στους κατοίκους.

Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην κορυφή του Λευκού Πύργου παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανήμερα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε έξω από τον Λευκό Πύργο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τιμές απέδωσαν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και άγημα μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

Στη συνέχεια εισήλθαν στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου και ανέβηκαν τα 96 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται ο ιστός.

Την έπαρση έκαναν ο κ. Ζέρβας με τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό. Στη σημερινή έπαρση χρησιμοποιήθηκε η ίδια σημαία που είχε χρησιμοποιηθεί και στις 26 Οκτωβρίου του 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αυτή η σημαία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο και παραχωρήθηκε στον δήμο ειδικά για τη σημερινή ημέρα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο γγ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η δοξολογία και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο

Η δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, που τελέστηκε παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ήταν μόνο για τους επίσημους και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και παραβρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, η ηγεσία των τριών Όπλων, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που προηγήθηκε, οι πιστοί που προσήλθαν τήρησαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Παρά την αυξημένη αστυνομική παρουσία για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καταγράφηκαν εικόνες μεγάλου συνωστισμού μέσα στο ναό ενώ ορισμένοι πιστοί χωρίς να φορούν μάσκες φιλούσαν τις εικόνες.

Δηλώσεις από Σακελλαροπούλου και Αναστασιάδη

Εξερχόμενη από το ναό, μετά το πέρας της δοξολογίας, η κα. Σακελλαροπούλου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στον «στρατηλάτη Άγιο Δημήτριο», όπως τον χαρακτήρισε, τον οποίο «επικαλούνταν οι πολίτες στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομα του στα χείλη τους μπήκαν οι Έλληνες στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη. Εύχομαι ο συμβολισμός να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει», ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο ομόλογός της της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που φέτος συνεορτάζει με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό αλλά και την απελευθέρωσή της από τους Ναζί. «Η ιδιαίτερή μου πατρίδα, η Κύπρος, διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Η παρουσία μου εδώ μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος και πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέλησή μου να αγωνίζομαι μέχρι την επανένωση και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.