Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποψηφίων  από τον κεντροδεξιό χώρο, ενώ ακόμη παραμένουν άγνωστες οι περαιτέρω κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Διεκδικητές και οι Αηδονόπουλος, Ψωμιάδης, Βούγιας, Ζέρβας, Μωϋσίδης, Κυζιρίδης, Νασιούλας.

 

Την οριστική απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά να διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του στο Δήμο Πυλαίας – Πανοράματος – Χορτιάτη, ανακοίνωσε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Την ίδια ώρα όμως ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον κεντρικό Δήμο ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, τονίζοντας ότι είναι προσωπική του απόφαση.

Ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε ότι θα παραμείνει στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη κάτι που γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωση, απαντώντας αρνητικά στην πρόταση που τού έγινε από τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως βασική προϋπόθεση είχε θέσει την ενότητα του χώρου, κάτι, όμως που δεν διασφαλίστηκε, αφού ήδη έχουν ανακοινωθεί και άλλες υποψηφιότητες από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο δήμος μου και η αγάπη των συμπολιτών μου είναι ο οδηγός μου και στις επόμενες εκλογές. Τα λόγια αυτά είπα και στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνάντησή μας με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που με εμφάνιζαν ως πιθανό υποψήφιο για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καϊτεζίδης.
«Με τους συνεργάτες μου, κυρίως όμως με όλους τους συνδημότες μου συνεχίζουμε το έργο που ξεκινήσαμε σε κάθε γωνιά του μεγάλου μας δήμου», τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης και προσθέτει: «Προχωράμε ενωμένοι και δημιουργικοί. Πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά. Με κοινή στέγη έναν μεγάλο συνδυασμό, που τους χωρά όλους. Με την εμπιστοσύνη του κόσμου δίπλα στους συνδημότες μας, όπως πάντοτε».
Ο κ. Καϊτεζίδης κάλεσε για αύριο, Σάββατο, στις 11 το πρωί, τη δημοτική του ομάδα «Δύναμη Ενότητας» σε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο δημαρχείο του Πανοράματος, προκειμένου να ενημερώσει τους δημοτικούς του συμβούλους για την  απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη και να μην αποδεχτεί την πρόταση για τον κεντρικό δήμο.
Στις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο κ. Καϊτεζίδης για να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ένα ψηφοδέλτιο με ενωτικό και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα.

Η κίνηση όμως του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Ορφανού, να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, λέγοντας πως είναι «προσωπική απόφαση» και πως είναι έτοιμος για «συμμαχίες και συγκρούσεις» τον οδήγησαν στο να απαντήσει αρνητικά.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, ο κ.Ορφανός υποστήριξε πως τίθεται στην κρίση των δημοτών και θα διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου στον κεντρικό δήμο, διότι «διαπίστωσε ένα μεγάλο κενό στην πόλη από πλευράς ηγεσίας, συνεχή αμφισβήτηση του ρόλου της Θεσσαλονίκης και έλλειψη οργανωμένου σχεδίου ανάκαμψης».

Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε πως προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μίλησε με τη Νέα Δημοκρατία γι΄ αυτή του την απόφαση, η οποία είναι όπως είπε καθαρά προσωπική. «Αποφάσισα να αφήσω τον τιμητικό ρόλο, τον οποίο μου ανατέθηκε από τους πολίτες επί δεκαετίες, της εκπροσώπησης στην ελληνική Βουλή».

Εκτός από τον Γιώργο Ορφανό έχουν ανακοινώσει ήδη υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει», Εφραίμ Κυριζίδης, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, Ιωάννης Νασιούλας και η Μαρία Ιωαννίδου με την παράταξη «Δημοκρατική Συμμαχία».
Τον δήμο Θεσσαλονίκης διεκδικούν επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην υπουργός, Σπύρος Βούγιας, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, Νίκο Νυφούδη.
Μετά την 28η Οκτωβρίου αναμένονται εξελίξεις και στη διοικούσα παράταξη «Πρωτοβουλία», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στον κεντρικό δήμο.
Ο κ. Μπουτάρης δεν έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις του και, όπως είπε, μετά το εορταστικό τριήμερο της 26ης-28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενόψει των εκλογών του 2019.