Την ανάγκη για ουσιαστικό συντονισμό και αυστηρούς ελέγχους και συγχρόνως για την επίδειξη ατομικής ευθύνης επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη Θεσσαλονίκη μας, για τη χώρα μας, πολλοί λένε πολλά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταθούμε στον αγώνα που δίνεται σε πολλά επίπεδα, στον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί, στον αγώνα που δίνεται από τους ανθρώπους που επιβάλλουν την τάξη -την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη Δημοτική Αστυνομία- τον αγώνα που δίνεται από τις υπηρεσίες των Δήμων. Θέλω να πιστεύω πως η κατάσταση βαίνει προς μια ομαλοποίηση. Εξακολουθεί όμως να είναι δύσκολη. Και από τη μια πλευρά χρειάζεται ένας ουσιαστικός συντονισμός, ένας αυστηρός έλεγχος όλων αυτών που πρέπει να κάνει καθένας από εμάς και από την άλλη πλευρά είναι η προσωπική ευθύνη καθενός μας. Το τελευταίο αυτό το κρατάω ως έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας. Και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν υπάρχει κανένας σε αυτήν τη χώρα, ο οποίος να μην προσπαθεί, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Οπότε για αυτές τις κρίσιμες μέρες που έχουμε μπροστά μας από τη μία πλευρά ζητώ αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία από τους πολίτες και από την άλλη πλευρά υπόσχομαι ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι περνάει από τις δυνατότητές του, ώστε να προσφέρει τη συμπαράστασή του στους πολίτες και να βοηθήσει στην τήρηση των μέτρων».

Μ. Χρυσοχοϊδης: Εμείς στους δρόμους και οι πολίτες στα σπίτια τους

«Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε δέκα μέρες στο Σύστημα Υγείας για να ανασάνει, εμείς έξω στους δρόμους και οι πολίτες στα σπίτια τους», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον επιθεωρητή Αστυνομικών Υπηρεσιών Β. Ελλάδας Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Εφόσον δοθεί αυτή η δεκαήμερη ανάσα στο Σύστημα Υγείας ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «μετά θα βάλουμε σε έλεγχο όλη την κατάσταση» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με, αυτό θα γίνει, γι’ αυτό κι εγώ καλώ όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες της Κ. Μακεδονίας, της περιοχής που κατ’ εξοχήν δοκιμάζεται από την πανδημία να επιδείξουν θάρρος, να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπομονή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξαναβγούμε στη ζωή για να τη χαρούμε».

«Ό,τι χρειάζεται, ό,τι μπορεί να γίνει, θα γίνει. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη και η Κεντρική Μακεδονία δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία» τόνισε ο υπουργός και διαβεβαίωσε: «Θα αντέξουμε- και θα αντέξουμε γιατί έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, επιτηρούμε και εφαρμόζουμε όλες τις διατάξεις εκείνες προκειμένου να περιορίσουμε τον κορονοϊό».

Επισήμανε ότι θα εντατικοποιηθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι, ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί, και με αφορμή τις ονομαστικές εορτές που έρχονται, ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να δώσουν τις ευχές τους τηλεφωνικά και μέσα από τρόπους που δεν θα επιτρέψουν και θα αποτρέψουν την άμεση επαφή.

«Εμείς θα ελέγχουμε κάθε σημείο συνάθροισης και θα βοηθάμε όπου μας ζητηθεί. Θα πάμε από πόλη σε πόλη, θα πάμε από νομό σε νομό, θα πάμε όπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε τις εστίες μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε μόνο πρόστιμα, το ζήτημα είναι ότι πρέπει όλοι μαζί να κόψουμε το δρόμο στον ιό», σημείωσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε “άριστη” τη συνεργασία του με τον κ. Τζιτζικώστα και είπε ότι συζητήθηκαν και άλλες συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Α. Τζιτζικώστας: 60 οχήματα για την αστυνομία

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σήμερα απόφαση για διάθεση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 60 οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Τόνισε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια στην Κεντρική Μακεδονία για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού και απηύθυνε, επίσης, έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις τελείως απαραίτητες, λέγοντας πως «είναι στο χέρι όλων, του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, το πόσο σύντομα θα μπορέσουμε να φύγουμε από τον εφιάλτη του κορωνοϊού».