Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα και για δύο μέρες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την τελετή έναρξης του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απόψε στις 19:00, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Η Πρόεδρος θα κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ, ενώ αύριο Παρασκευή στις 12:00, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αρχίζει σήμερα 7 Μαρτίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, με προβολές τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online.
Στο 26ο Φεστιβάλ θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.
Το 26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) θα κάνει έναρξη με τον πολυβραβευμένο Φερνάντο Τρουέμπα (Fernando Trueba), ενώ θα δοθεί Χρυσός Αλέξανδρος στον κορυφαίο Iσπανό σκηνοθέτη, και θα πραγματοποιηθεί spotlight στο έργο του.
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εκπομπή: ΡΙΜΕΪΚ.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – Μέρος:1
Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το πρώτο μέρος από ένα αφιέρωμα της εκπομπής της Ρένας Θεολογίδου, «Ριμέϊκ», παραγωγής 2007, με θέμα το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και μερικούς από τους σημαντικότερους και πλέον γνωστούς Έλληνες κινηματογραφιστές.