Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάζονται και φέτος στην Καλαμαριά, τα Άγια Θεοφάνεια, η μεγαλύτερη γιορτή των υδάτων και της κάθαρσης της φύσης από τα δαιμονικά στοιχεία, σύμφωνα με τις παραδόσεις της χώρας μας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς είναι προγραμματισμένες για σήμερα (Δευτέρα) γιορτή των Θεοφανείων, τρεις τελετές αγιασμού των υδάτων, η μία στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στο Καραμπουρνάκι, η άλλη στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και η τρίτη στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμαριάς στην Αρετσού.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων:

Η γιορτή των Θεοφανείων θα ξεκινήσει με θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σεβασμιώτατος Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονας. Τη θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων θα παρακολουθήσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Ιωάννης Δαρδαμανέλης μαζί με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αρχηγούς των παρατάξεων και επίσημους καλεσμένους.

Στη συνέχεια η εικόνα της βάπτισης του Κυρίου εν πομπή θα μεταφερθεί στις 11.00 π.μ. στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στο Καραμπουρνάκι, για την λαμπρή τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Εκεί  στην  προβλήτα ο  Μητροπολίτης Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονας παρουσία των ιερέων, του Δημάρχου  των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των αρχηγών των παρατάξεων και των πιστών θα προχωρήσει στην κατάδυση του Σταυρού  στα νερά της παραλιακής ζώνης.

Λίγο αργότερα στις 11.15 θα γίνει η ρίψη του Σταυρού στο δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμαριάς από τον εφημέριο   του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επίσημοι καλεσμένοι και πλήθος πιστών, όπως αναμένεται, θα μεταβούν στο Ναυτικό ΄Ομιλο Καλαμαριάς, στη βάση Ναυτοπροσκόπων, στην Αρετσού και με την παρουσία της Πολιτικής και Θρησκευτικής  ηγεσίας θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι η τελετή αγιασμού των υδάτων.

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι με την καθιερωμένη  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των χειμερινών κολυμβητών από τον Δήμαρχο, στην πλαζ Αρετσούς, δίπλα στον θερινό κινηματογράφο Αύρα.