– Τι ζήτησαν ξενοδόχοι και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σε διαδικτυακή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Θ. Καράογλου.-

– Σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη αύριο ο Β. Κοντοζαμάνης.-

 

Λόγω της αναλογίας μεταξύ κρουσμάτων και πληθυσμού αποφασίστηκε η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή διαδικτυακή συζήτηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι «τραγικά αυξημένα» τα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε ότι ήταν και για τον ίδιο «σοκαριστική» η απόφαση αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές και τη χαρακτήρισε “επιβεβλημένη, για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, επισήμανε, ότι θα εξεταστεί η πρόταση για μείωση, στο 25% από 30% που είναι σήμερα, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που επιδοτούνται ως πληττόμενες λόγω covid-19 και τόνισε ότι δε θα ληφθούν υπόψη οι ενημερότητες για να δοθεί το επίδομα. «Κανένας δεν θα μείνει έξω, για οφειλές στο δημόσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «ντροπιαστικά» όσο αναπαράγονται, λόγω της αναστολής του λιανεμπορίου στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές, υπογράμμισε ότι η «χώρα δεν χρειάζεται γκρίνια και διχασμούς» και επισήμανε πως «αν αύριο στην Αττική τα κρούσματα ξεφύγουν, να είστε σίγουροι ότι και εδώ θα κλείσει το λιανεμπόριο». Διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση “ακούει” τις συστάσεις της επιτροπής που, όπως είπε, είναι «ειδήμονες» και επανέλαβε πως «δυστυχώς όσο δεν τηρούνται τα μέτρα και εξαπλώνεται η covid-19 δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο».

«Έχουμε διανύσει ένα μαραθώνιο και μας μένουν τα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Αξίζει τον κόπο να πάρουμε το ρίσκο και να τινάξουμε όλη την προσπάθεια στον αέρα;”, διερωτήθηκε.

Α. Μανδρίνος: Τι ζητούν οι ξενοδόχοι

Να ανοίξουν όλες οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα, όταν γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού, με τη λήψη μέτρων προστασίας που θα έχουν έγκαιρα οργανωθεί, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αναπόφευκτα θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης, υπογραμμίζοντας ότι το λιανεμπόριο αντιμετωπίσθηκε “σαν ανάχωμα στην εξάπλωση του κορωνοϊού”.

Θ. Καράογλου: Λίγη υπομονή ακόμα 

Ο βουλευτής β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης, διαθέτοντας γρήγορα αντανακλαστικά και σεβόμενη την άποψη των ειδικών επιστημόνων.”Είμαστε στο τελικό στάδιο της δοκιμασίας. Πρέπει να επιδείξουμε προσοχή και να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα ώστε να βγούμε όλοι μαζί από το αδιέξοδο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο κ. Καράογλου, με θέμα «Η επόμενη ημέρα της Οικονομίας και τα σημάδια αισιοδοξίας» τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής και άλλων παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών κλάδων, που με ανακοινώσεις τους γνωστοποίησαν τις τελευταίες ημέρες τις θέσεις τους.

Εσπευσμένη άφιξη Κοντοζαμάνη στη Θεσσαλονικη

Στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη μεταβαίνει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς και στις δύο πόλεις παρατηρείται επιβάρυνση της επιδημίας.

Στις 10:00, ο κ. Κοντοζαμάνης θα προεδρεύσει σύσκεψης με διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο». Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% και η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες είναι αισθητή.