Μια εντυπωσιακά ευχάριστη έκπληξη δοκίμασαν πολλοί Θεσσαλονικείς και άλλοι κάτοικοι περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και γειτονικών χωρών, βλέποντας θεαματικές εικόνες στον ουρανό, καθώς για πρώτη φορά φαινόμενα σαν αυτό που βλέπουν οι σκανδιναβικές χώρες με το Βόρειο Σέλας ήρθαν και στα Βαλκάνια.

Πιο ευχάριστη έκπληξη δοκιμάσαμε εμείς στο Boreiosellas.gr, που όταν στήναμε την ενημερωτική ιστοσελίδα είχαμε κατά νου ότι μπορεί κάποια στιγμή το Βόρειο Σέλας να φτάσει και στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά τι ήταν το χθεσινό φαινόμενο; Έμοιαζε με ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η μαγεία της φύσης, ένα φαινόμενο τύπου σέλαος που έβαψε κόκκινο τον ουρανό τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Το βόρειο σέλας, αυτά τα εντυπωσιακά πράσινα φώτα, εμφανίζονται συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου σε πολύ βόρειες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ισλανδία, στη Σκανδιναβία, στη Σκωτία, με εξαιρετική ένταση μάλιστα φέτος.

Τις μαγικές εικόνες που ακολουθούν δημοσιεύει το forecastweather, εξηγώντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις βαλκανικές χώρες, ακόμα και μέχρι και τις Σέρρες.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις βαλκανικές χώρες, καταλήγοντας, όπως βλέπουμε στην εικόνα, να γίνει ορατό μέχρι και τις Σέρρες

Η αιτία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μια ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Theodoros Kolydas
@KolydasT

Follow

Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο.
Σημειώνεται ότι το Βόρειο Σέλας γραμματικώς έχει δύο τύπους κλίσεων: Το Σέλας του Σέλαος και το Σέλας του Σέλατος.