Δεν είναι μοναδική η τραγική περίπτωση του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη που έμαθε ένα χρόνο μετά την εγχείρηση ότι έχει καρκίνο, γιατί καθυστέρησε η βιοψία.

Πολλές ακόμη περιπτώσεις καταγγέλλονται για καθυστερήσεις, ακόμη και σήμερα, που ο συντομότερος χρόνος για αποτελέσματα βιοψίας είναι 3-4 μήνες, ειδικά στο 424 Γ Σ Ν Ε (στρατιωτικό νοσοκομείο), όπου είχε νοσηλευτεί ο αστυνομικός.

Έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, που διατηρούν συχνά οι ίδιοι γιατροί των κρατικών νοσοκομείων, παίρνοντας αμοιβές από 350 ευρώ και πάνω κάθε φορά. Είναι το μεγάλο αίσχος των κρατικών νοσοκομείων, για το οποίο η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για τις βιοψίες.

Η περίπτωση του αστυνομικού

Ο αστυνομικός, σε ηλικία 53 ετών, εισήχθη στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με πόνους στην κοιλιά, του έγιναν εξετάσεις και η διάγνωσή ήταν οξεία σκωληκοειδίτιδα. Αφαιρέθηκε και ελήφθη δείγμα για βιοψία. Ένα χρόνο μετά τον κάλεσαν στο τηλέφωνο και τον ενημέρωσαν ότι βγήκε η βιοψία και ότι έχει καρκίνο.

Εντωμεταξύ ο καρκίνος κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού είχε προχωρήσει, είχε κάνει μεταστάσεις και πλέον δεν είναι χειρουργήσιμος. Ο άνθρωπος αυτός δίνει πλέον τη μάχη του κάνοντας χημειοθεραπείες, καθώς η διάγνωση καθυστέρησε ένα χρόνο.

Τι καταγγέλλει η δικηγόρος

Η δικηγόρος του 55χρονου αστυνομικού που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον των στρατιωτικών ιατρών περιέγραψε σήμερα την περιπέτειά του, τη στιγμή που ενημερώθηκε για τη διάγνωσή του και την απάντηση των ιατρών στο ερώτημα των συγγενών γιατί καθυστέρησε ένα χρόνο η βιοψία.

Η δικηγόρος Αρτεμις Διαλυνά ανέφερε:

«Όταν έγινε η ενημέρωση ότι είχε καρκίνο ήταν και πολύ εξωπραγματικό. Δέχθηκε ένα τηλέφωνο ”είστε ο τάδε” τον ρώτησαν, ”θα θέλαμε να κλείσουμε ένα ραντεβού να μιλήσουμε”. ”Έγινε κάτι με το παιδί μου” ρώτησε ο αστυνομικός.

”Όχι δεν πρόκειται για το παιδί σας είναι κάτι που αφορά εσάς” του απάντησαν, σκέφτεται λίγο, ρώτησε ”τι με αφορά” με τους γιατρούς να του απαντούν: ”Θυμάστε είχατε κάνει μια επέμβαση πριν ένα έτος Για αυτό θέλουμε να μιλήσουμε”.

”Είναι κάτι ανησυχητικό;”, ρώτησε ο αστυνομικός. ”Είναι κάτι ανησυχητικό αλλιώς δεν θα σας πέρναμε”, του απάντησαν», είπε αρχικά η δικηγόρος περιγράφοντας το ξάφνιασμα του αστυνομικού όταν ένα χρόνο μετά δέχθηκε το τηλεφώνημα στο σπίτι του και μην έχοντας καν την παραμικρή υποψία για αυτό που θα ακολουθούσε.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί άργησε τόσο η βιοψία, η κυρία Διαλυνά ανέφερε ότι αυτή ήταν και η ερώτηση προς τους γιατρούς μιας συγγενούς του 55χρονου που τον είχε συνοδεύσει. «Ο γιατρός είπε ότι την περίμενε αυτή την ερώτηση και απάντησε πως ”η αλήθεια είναι ότι καθυστερούν λίγο οι βιοψίες αλλά στην περίπτωση του αδελφού σας καθυστέρησε λίγο παραπάνω διότι θεωρήθηκε από τα περιστατικά που δεν θεωρούνται επικίνδυνα».

Η κυρία Διαλυνά συνέχισε λέγοντας ότι τού είπαν εν ψυχρώ ότι έχει καρκίνο, περιέγραψε την κατάσταση με την σύζυγο του που είναι κατάκοιτη και αποκάλυψε ότι αληθεύει ότι οι γιατροί έχουν πει στον αστυνομικό ότι η κατάστασή του θεωρείται μη αντιμετωπίσιμη χειρουργικά.