Την ανάγκη εκπαίδευσης των αναγνωστών ώστε να μπορούν να φιλτράρουν τον πακτωλό των πληροφοριών που λαμβάνουν ακόμη και σε μερικά δευτερόλεπτα και για το ίδιο θέμα, στην ψηφιακή εποχή των μέσων ενημέρωσης, τόνισαν οι δημοσιογράφοι, που έλαβαν μέρος σε συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας BEYOND στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι “δυστυχώς σήμερα η εποχή μας ευνοεί την προπαγάνδα και καθιστά εύκολο για κάποιον να παρασυρθεί από fake news-ψεύτικες ειδήσεις”.

Από την συζήτηση προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και τονίστηκαν τα εξής:

Μπορεί στη νέα ψηφιακή εποχή, η πληροφορία πραγματικά να «τρέχει» με γοργό ρυθμό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν ήδη «ξεπεράσει» τον παλιό και παραδοσιακό τρόπο εξεύρεσης της, αλλά οι δημοσιογράφοι, κυρίως αυτοί στα Πρακτορεία Ειδήσεων ανά τον κόσμο, παραμένουν οι θεματοφύλακες της αξιόπιστης είδησης, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιάσουν την εγκυρότητα και αξιοπιστία της, στο βωμό της… ταχύτητας διάδοσής της.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι και τα Πρακτορεία Ειδήσεων θα πρέπει να παραμείνουν αμέτοχοι και στάσιμοι απέναντι στην λαίλαπα της ψηφιακής εποχής και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι μεν πρώτοι να αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες και να προσαρμοστούν και εξοπλιστούν κατάλληλα στο νέο περιβάλλον, ενώ οι έγκυροι και αξιόπιστοι φορείς μετάδοσης και διάδοσης των ειδήσεων, οφείλουν να εκσυγχρονιστούν ψηφιακά και να απλώσουν το χέρι τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μοιάζουν πιο ελκυστικά ιδίως στους νέους.

Εκπρόσωποι των πρακτορείων ειδήσεων 

Την προαναφερόμενη κοινή τους θέση διατύπωσαν η δημοσιογράφος, ανταποκριτής στην Αθήνα και εκπρόσωπος του «Anadolu Ajansi», Derya Gulnaz  και η δημοσιογράφος, ειδικός προγραμμάτων και έργων του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Iliana Georgieva, συμμετέχοντας σε σημερινή συζήτηση που συντόνισε ο πρόεδρος του Αθηναϊκού/Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Αιμίλιος Περδικάρης.

Θέμα της συζήτησης αποτέλεσε «Η ψηφιοποίηση των μέσων ενημέρωσης στη νέα εποχή», ενώ αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας «BEYOND», που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η φετινή τρίτη κατά σειρά Beyond της ΔΕΘ-Helexpo, ολοκληρώνεται την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, διεξάγεται με τίτλο «Tech 4 People» και έχει στόχο να θέσει στο επίκεντρο τη σχέση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο.

Χαρακτηρίζοντας «καλή αλλαγή» τα όσα έφερε στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός και υπογραμμίζοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να προσαρμοστούν απόλυτα, αμφότερες οι συμμετέχοντες στην συζήτηση που διεξήχθη σήμερα, υπογράμμισαν την ανάγκη εκπαίδευσης των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, ώστε να μπορούν να φιλτράρουν τον πακτωλό των πληροφοριών που λαμβάνουν ακόμη και σε μερικά δευτερόλεπτα και για το ίδιο θέμα, και συμφώνησαν ότι «δυστυχώς σήμερα η εποχή μας ευνοεί την προπαγάνδα και καθιστά εύκολο για κάποιον να παρασυρθεί από fake news-ψεύτικες ειδήσεις.

Να διασταυρώνουν και επιβεβαιώνουν τις ειδήσεις

Μάλιστα,  οι προαναφερόμενες συμμετέχουσες, συμφώνησαν ότι είναι οι δημοσιογράφοι στα έγκυρα και αξιόπιστα ΜΜΕ που διασταυρώνουν και επιβεβαιώνουν τις ειδήσεις, διαδικασία που μπορεί μεν να τους κοστίσει σε χρόνο, αλλά σίγουρα όχι σε ποιότητα και αξιοπιστία. Στη διασταύρωση και εξακρίβωση πληροφοριών και ειδήσεων, η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία διευκολύνει το έργο των δημοσιογράφων σε θέματα ταχύτητας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κρίση, τη λογική, τη ματιά και την αίσθησή τους.

Έτσι, αμφότερες οι προαναφερόμενες κυρίες, συμφώνησαν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι απλώς ελεγκτές γεγονότων, αλλά και αυτοί που αξιολογούν τα όσα τους μεταφέρονται και αν χρειαστεί τα διπλοτσεκάρουν, με στόχο πάντα να μην παραπλανήσουν το αναγνωστικό τους κοινό.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα η δημοσιογράφος, ανταποκριτής στην Αθήνα και εκπρόσωπος του «Anadolu Ajansi», Derya Gulnaz τόνισε ότι “πρέπει να εκπαιδευτεί ο κόσμος να αντιλαμβάνεται και να συνειδητοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτό που συμβαίνει και για το οποίο επρόκειτο να διαβάσει”.

Η δημοσιογράφος, ειδικός προγραμμάτων και έργων του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Iliana Georgieva σημείωσε ότι τα πρακτορεία ειδήσεων οφείλουν να διδάξουν τους πολίτες το πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία, και γιατί όχι, να μην επιτύχουν να τους οδηγήσουν στην ασφαλή διαχείρισή τους.