Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Παύλου Μελά και των λοιπών Μακεδονομάχων στην πλατεία Εθνικής Αμύνης και Τσιρογιάννη, περιλάμβαναν σήμερα, μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε:

«Η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, είναι μία σπουδαία ημέρα για τον τόπο μας και ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα τιμούμε τους ήρωες και αγωνιστές του έθνους μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Τιμούμε το γηγενή πληθυσμό της Μακεδονίας, που πολέμησε, αλλά και για δεκαετίες σήκωσε το βάρος της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας.

Τιμούμε τους ήρωες, που ήρθαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Ελλάδας και αγωνίστηκαν με συγκλονιστική γενναιότητα και αυταπάρνηση. Τιμούμε τον άμαχο πληθυσμό, που βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, συγκεντρώνοντας εφόδια, τρόφιμα και φάρμακα.

Τιμούμε τους ιερείς και τους δασκάλους, που χωρίς να υπολογίσουν κανένα κόστος κράτησαν άσβεστο το φως της πίστης και της ιστορίας. Και βέβαια τιμούμε τον Παύλο Μελά, τον ήρωα που με την θυσία του στις 13 Οκτωβρίου 1904 σφράγισε την ελευθερία της Μακεδονίας».

Στ. Καλαφάτης: Ισχυρό μήνυμα ενότητας 

Στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, παρέστη και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

“ Τιμούμε σήμερα τον πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά και τους φλογερούς πατριώτες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Τους αγωνιστές της ελευθερίας και της εθνικής περηφάνιας. Τη λεβεντιά και την ανδρειοσύνη που δεσπόζουν στα κύτταρα του Έθνους μας και κοσμούν τις σελίδες της ιστορίας μας. Στέλνουμε ταυτόχρονα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία οποιουδήποτε τμήματος της Πατρίδας μας. Απέναντι σε όσους απλώνουν χέρι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Απέναντι σε όσους μάταια επιχειρούν να εκβιάσουν τον Ελληνισμό.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της  γειτονιάς μας. Δεν θα αφήσουμε όμως, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καμία πρόκληση αναπάντητη. Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Δεν εκβιάζεται, δεν υποχωρεί, δεν κάνει βήμα πίσω από τις εθνικές γραμμές που ορίζουν τα δίκια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας. Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα”.