Θα μείνουν μόνο το Παλαί Ντε Σπορ και ο Πύργος του ΟΤΕ. Παρουσίαση των πλάνων από την Διοίκηση στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Δημαρά.

 

 

Τον σχεδιασμό για την ανάπτυξης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια με κυρίαρχο έργο την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου παρουσίασε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Δημαρά η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO.

Ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης ανέλυσαν τα πλάνα της ανάπτυξης και τόνισαν ότι από τα 180 στρέμματα της έκτασης της ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθούν τα μισά για το Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ στα άλλα μισά θα διαμορφωθεί το μητροπολιτικό πάρκο της Θεσσαλονίκης.

Είπαν χαρακτηριστικά ότι προβλέπεται να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια που υπάρχουν σήμερα μέσα στην Έκθεση πλην των εμβληματικών, του Παλαί Ντε Σπορ και του Πύργου του ΟΤΕ. Όλα τα άλλα θα φύγουν, είπαν, περιλαμβανομένων του Συνεδριακού Κέντρου “Νικόλαος Γερμανός” (περίπτερο 8) και των άλλων περιπτέρων 12, 13, 15, 7 κ.λ.π.

Σε ερώτηση του κ. Δημαρά αν θα επαρκούν οι υπόλοιποι χώροι για να λειτουργεί και να εμπλουτιστεί η Διεθνής Έκθεση ο κ. Ποζρικίδης απάντησε ότι οι νέες εκθεσιακές λειτουργίες σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν μια μορφή σύμπτυξης των χώρων με αρμονική ανάπτυξη, οπότε τα 90 στρέμματα θα είναι υπεραρκετά.

Η διοίκηση της ΔΕΘ χαρακτήρισε την  ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου ως το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Θεσσαλονίκης για τα τελευταία 40 χρόνια και πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2019 πρέπει να έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα. Βάσει του χωρικού σχεδίου, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, στις οποίες εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα αναδειχτούν οι νέες εμβληματικές εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξενοδοχείο-μπουτίκ και στο υπόλοιπο μισό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, που θα δοθεί για χρήση στην πόλη. Η πρόταση της ΔΕΘ-Helexpo AE, διευκρίνισε ο κ.Τζήκας, είναι να διατηρήσει η ίδια τη συντήρηση και φύλαξη αυτού του πάρκου.

Σε άλλη ερώτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας έδωσε μια εικόνα των οικονομικών της ΔΕΘ-HELEXPO λέγοντας ότι η εταιρία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δεν έχει κανένα δάνειο και ότι την τρέχουσα περίοδο αναμένεται να παρουσιάσει θετικό πρόσημο με κέρδη περίπου 500.000 ευρώ.

Στην ενημέρωση ήταν παρόντες από πλευράς ΔΕΘ ο γενικός διευθυντής Αλέξης Τσαξιρλής και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. Θανάσης Δρογαλάς. Επίσης συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων.