* Δεν υπήρχαν φέτος οι παραδοσιακές βρυσούλες με αγίασμα έξω από την Μεταμόρφωση Καλαμαριάς.

  • Ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων τελέστηκε εντός των Ιερών Ναών με μέτρα προστασίας.

Με συρροή πιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων στους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, αν και σε αρκετούς παρατηρήθηκε συνωστισμός και σχηματίστηκαν ουρές.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε εντός των εκκλησιών, ενώ οι πιστοί προσέρχονταν με μάσκες και κρατώντας αποστάσεις για να παραλάβουν  μπουκαλάκια με αγιασμό, τα οποία υπήρχαν στις εισόδους των ναών ή είχαν τοποθετηθεί σε τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους.

Στους ναούς της Καλαμαριάς παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση πιστών, τόσο στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όσο και στις άλλες εκκλησίες. Στη Μεταμόρφωση δεν υπήρχαν τραπεζάκια έξω, ούτε οι παραδοσιακές βρυσούλες με το αγίασμα, κάτι, που ανάγκαζε τον κόσμο να παραμείνει επί ώρα στην ουρά για να εισέλθει στο ναό και να πάρει λίγο αγιασμένο ύδωρ.

Δεν υπήρχαν φέτος οι παραδοσιακές βρυσούλες με το αγίασμα έξω από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης στην Καλαμαριά, κάτι, που συζητήθηκε από τον κόσμο. (Φωτό αρχείου)

Το ίδιο συνέβη για άγνωστο λόγο και σε άλλες εκκλησίες της μητρόπολης Καλαμαριάς, όπου οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά μέχρι το μεσημέρι.

Έριξαν σταυρό στη Νέα Παραλία

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που πραγματοποίησε ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, παρά την σχετική απαγόρευση.

Στην περιοχή από νωρίς το πρωί βρισκόταν αστυνομική δύναμη, που παρενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές.

Εντός των Ναών ο Μέγας Αγιασμός των Υδάτων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με Συνοδική Επιστολή την οποία απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης, ζήτησε από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει».