Συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα έξι μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Οι αγρότες αποφάσισαν να επιστρέψουν με τα τρακτέρ στα μπλόκα και χαρακτήρισαν τα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων».

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και πλέον αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της Agrotica.

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.

Στα μπλόκα επιστρέφουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με το thesstoday, το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή δεν φαίνεται να κάλυψε τις απαιτήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι ίδιοι ζητούν να νομοθετηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ, όσον αφορά στις ανακοινώσεις για το ρεύμα, υποστηρίζουν ότι είναι δώρον άδωρον, γιατί οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες. Αίτημά τους παραμένει πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το μεσημέρι, μάλιστα, δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους από το μπλόκο του Ζάρκου απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Λάρισας-Ιωαννίνων, στέλνοντας ένα νέο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στην Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, παραγωγοί του Τυρνάβου απέκλεισαν με τα πόδια συμβολικά την κυκλοφορία.

Κλείσιμο της εθνικής και συλλαλητήριο στην Agrotica

Στις 5 το απόγευμα η πανθεσσαλική επιτροπή επρόκειτο να συσκεφθεί στον Πλατύκαμπο με βασικό αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις και φαίνεται ότι η πρόταση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού είναι κάτι που οι αγρότες βλέπουν ακόμη πιο ζεστά μετά και τις σημερινές εξελίξεις.

Παράλληλα, αύριο, Σάββατο, στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica, όπου αναμένεται μαζική κινητοποίηση από τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα οποία η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, αλλά και πρόσθετη έκπτωση 10% από την ΔΕΗ στο ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην «Ώρα του πρωθυπουργού» για τα νέα μέτρα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση, προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός συγκεφαλαιώνονται στα εξής:

 1. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 (είχε ισχύσει τόσο το 2022 όσο και το 2023). Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ έχει κοστολογηθεί στα 82 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  2. Σε ό,τι αφορά στο κόστος του ρεύματος, η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% πρόσθετη έκπτωση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι οι μήνες των υψηλότερων αγροτικών καταναλώσεων.
  3. Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 87 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).  Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  4. Με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.), αλλά και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Έτσι, θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  5. Όσον αφορά τους μεμονωμένους αγρότες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  6. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. «Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και -εδώ θέλω να σταθώ- των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα “Απόλλων” δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ

«Η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί, κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».