Στο πρόγραμμα παρεμβάσεων ύψους 9,35 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει την αναβάθμιση συγκοινωνιακών, εκθεσιακών, λιμενικών, νοσοκομειακών, εκπαιδευτικών, διοικητικών, πολιτιστικών και άλλων υποδομών της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλώντας το πλαίσιο του 7ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

«Αντικειμενικά η Θεσσαλονίκη διανύει μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης» τόνισε ο υφυπουργός στο συνέδριο, που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο – Ατζέντα Θεσσαλονίκης», με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Νέες Υποδομές».

Ο κ.Κωνσταντινίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε πως η ατζέντα «Θεσσαλονίκη 2030» συμπυκνώνει «το όραμα της κυβέρνησης για το πως θέλουμε να βελτιώσουμε την πόλη στην πράξη, προκειμένου σε λίγα χρόνια να είναι επίκεντρο επενδύσεων και τουρισμού, κυρίαρχη στη Ν.Α. Ευρώπη, με ισχυρή επιρροή στον γεωπολιτικό της περίγυρο, θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας και φυσικά να αξιοποιεί το πλούσιο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει».

Στ.Αγγελούδης: Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε λύσεις

 

«Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε λύσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, αναφορικά με τα έργα που απαιτούνται για την πόλη.

Στάθηκε στην πορεία του έργου του μετρό λέγοντας πως δεν αμφισβητεί «τις καλές προθέσεις και την ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης» για το ότι η βασική γραμμή θα τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2024 αλλά και στις εργασίες για το Flyover. Ειδικότερα για το δεύτερο έργο, που προκαλεί κυκλοφοριακά ζητήματα, ο κ.Αγγελούδης τόνισε: «Να μην αφήσουμε να καταδικαστεί η πόλη στην απόλυτη παράλυση τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

«Στην πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης του σήμερα επιβάλλει συνεργασίες και επιτάσσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε διαρκώς οι πάντες τα πάντα, να είμαστε μονίμως “κατά”, να εξαντλούμαστε σε παράλληλους μονολόγους που κρατούν την πόλη καθηλωμένη σε παθογένειες του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

Οι δήμαρχοι Κυρίζογλου και Καϊτεζίδης

Τη θέση πως «ήρθε η ώρα για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Όπως είπε «οι δήμοι μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστούν, ώστε να βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους πολίτες», όπως απέδειξαν και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Υποστήριξε πως τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, ωστόσο απομένουν πολλά ακόμη. Ο κ.Κυρίζογλου ζήτησε τη «στήριξη της πολιτείας για το μεγάλο στόχο, για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Με έργα και όχι λόγια».

Τέλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στάθηκε σε τέσσερις λέξεις: «Αυτοδιοίκηση εδώ και τώρα», εξηγώντας «γιατί στην αυτοδιοίκηση και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε».