Σύνοδος για θέματα ασφάλειας, προσφυγικό και μεταφορές.

Σε ετοιμότητα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.-

 

Τις απογευματινές ώρες σήμερα αρχίζει η 4η Τετραμερής Σύνοδος  Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, εξελίσσεται σε διπλωματικό και οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά τα θετικά χαρακτηριστικά της Συνόδου, όπως είναι η διεύρυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπάρχουν και  αντιδράσεις, που παίρνουν την μορφή διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της Συμφωνίας με τα Σκόπια. Ήδη προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις και πορείες, που για μι ακόμη φορά θα φέρουν αναστάτωση στην πόλη, παρότι η συνάντηση των πρωθυπουργών θα γίνει στον ανατολικό τομέα, πιο πέρα και από το αεροδρόμιο.

Στη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, όπως είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θέματα ασφαλείας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο συντονισμός, ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα+χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου, καθώς και έργα υποδομών, μεταφορών και ενέργειας

Είναι η 4η Σύνοδος μετά από αυτές της Βάρνας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου και σταδιακά η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας θεσμοθετείται ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σχετικά αναφέρεται  ότι μέσα και από αυτή τη Σύνοδο αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως διπλωματικό και οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός μετά και τη νέα θετική δυναμική που δημιουργούν στην περιοχή οι τελευταίες εξελίξεις, όπως:

-Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

-Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια

-Η απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019

και η συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ.

-Η προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας).

Ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της περιοχής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός.

Στην Τετραμερή θα πάρουν μέρος οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα

Παράλληλα με τη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων χωρών θα γίνει και συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών,

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

18:00-18:55 Τετραμερής συνάντηση των ηγετών

Παράλληλη συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών

19:00 Ολομέλεια της τετραμερούς και δείπνο εργασίας

20:15-21:00 Κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιδράσεις – διαδηλώσεις

Συγκέντρωση στον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ στο ΙΚΕΑ, στην ανατολική Θεσσαλονίκη διοργανώνει αύριο ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πόλη.

Ειδικότερα, ο Φορέας καλεί τους Θεσσαλονικείς να συγκεντρωθούν στις 17.00, «στη στάση του ΙΚΕΑ με μία ελληνική σημαία», για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη για την Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency. Επιπλέον προσθέτει ότι μετά τη λήξη της συγκέντρωσης θα διαδηλωτές θα κατευθυνθούν στον Λευκό Πύργο. Ωστόσο, στο διαδικτυακό κάλεσμα υπάρχουν και φωνές που ζητούν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας να γίνει έξω από το ξενοδοχείο όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Υπό αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαμαρτυρίες και έξω από το Hyatt Regency, αν και όπως είναι αναμενόμενο θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Σχετική κοινοποίηση για σήμερα έχουν αναγγείλει και τα μέλη της “Μοτοπορείας”, που σχεδιάζουν να κινηθούν με μηχανές από τον Λευκό Πύργο προς τον ανατολικό τομέα.

Για την αντιμετώπιση τυχόν εκτρόπων, αλλά και για τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι επί ποδός ισχυρές ασττυνομικές δυνάμεις.