«Κατακλυσμός» στην 3η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο.

……………………………………………………

 «Μαγνήτης» για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν η 28η Agrotica, στην οποία εκπροσωπήθηκε η παγκόσμια αγροτική τεχνολογία και όλη η εγχώρια αγροτική επιχειρηματικότητα και καινοτομία.

Έπειτα από το ρεκόρ εκθετών (2.077 εκθέτες άμεσοι και έμμεσοι), η Agrotica οδεύει και προς ένα νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο όσον αφορά στην επισκεψιμότητά της. (Τα πλήρη στοιχεία αναμένεται να δοθούν αύριο (Δευτέρα).

Η Έκθεση υποδεχόταν μέχρι και τις 19:00 της Κυριακής αγρότες, παραγωγούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την αγροτική οικονομία.

Διευρύνεται η συνεργασία AGROTICA και ΕΙΜΑ

Οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Agrotica, της 3ης μεγαλύτερης αγροτικής έκθεσης στην Ευρώπη και της Ιταλικής EIMA, της 2ης μεγαλύτερης αντίστοιχης έκθεσης πανευρωπαϊκά, αποτυπώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ιταλικού φορέα Feder Unacoma (Italian Agricultural Machinery Manufacturers Federation).

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι δύο εκθεσιακοί φορείς θα διερευνήσουν την από κοινού υλοποίηση μίας εξειδικευμένης αγροτικής έκθεσης στα Βαλκάνια.

Η EIMA είναι ένας συνεργάτης που βάζει υψηλότερα τον πήχυ για την Agrotica, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία αυτή συνάδει απόλυτα με τις προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης του εκθεσιακού προϊόντος της εταιρείας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής, τόνισε ότι εδώ και μία διετία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΙΜΑ για από κοινού εκθεσιακές δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Για την Agrotica ο ίδιος είπε πως ο διεθνής χαρακτήρας της θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ η ελληνική έκθεση θα εκπροσωπηθεί εκθεσιακά στην επικείμενη EIMA, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11-15 Νοεμβρίου στην Μπολόνια.

Από την Feder Unacoma παρευρέθηκαν στη συνέντευξη οι δύο γενικοί διευθυντές της εταιρείας κ.κ. Marco Acerbi και Girolamo Rossi.

Ο κ. Acerbi στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ήδη οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να συνεργάζονται (με ανταλλαγές περιπτέρων στις δύο εκθέσεις) και υπάρχει πρόθεση για εντατικοποίηση των κοινών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, παρουσίασε τα εκθεσιακά μεγέθη της EIMA, που στην επόμενη διοργάνωσή της πιθανώς θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ιστορικό μέγιστο εκθετών (1.950 εταιρείες το 2018).

Εκτός από τους 14 τομείς εξειδίκευσης της EIMA, η έκθεση έχει να επιδείξει και τα θεματικά σαλόνια Eima Components, που είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση εξαρτημάτων γεωργικών μηχανημάτων, Eima Green, με εξειδίκευση στη φροντίδα του πράσινου, Eima Energy, που επικεντρώνεται στις αλυσίδες παραγωγής βιοενέργειας, Eima Idrotech για την άρδευση και Eima Digital για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στη γεωργία.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, το οποίο είχε ως θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» και αποτέλεσε μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

Πολλές ήταν και οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις φορέων και επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στην Agrotica.

Να σημειωθεί ότι την Agrotica επισκέφτηκε και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, κα. Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Η Agrotica διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).