ΠΛΑΝΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • Στα μέσα της επόμενης χρονιάς τα αποτελέσματα
  • Το προσφυγικό εντάσσεται στο πλάνο.

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, έχει  αναλάβει  να  εκπονήσει  για  λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας  ένα « ολοκληρωμένο Πλάνο Προσαρμογής  στην  Κλιματική Αλλαγή».

Πρόκειται  για μια μελέτη  που επεξεργάζεται και προσαρμόζει όλα τα απαραίτητα ευρωπαϊκά στοιχεία, αλλά και αξιολογεί  όλα τα πιθανά σενάρια επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο καθηγητής  Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB  καθηγητής Δημοσθένης  Σαρηγιάννης  εξηγεί: «Πρόκειται για ένα πλάνο που ανατέθηκε από την Περιφέρεια ,προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία και η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας από τις πιθανές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Κάνουμε μια σειρά από σενάρια και υπολογίζουμε ποιες είναι οι κοινωνικές , οικονομικές επιπτώσεις και οι πιέσεις που θα δεχθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να είναι έτοιμη θεσμικά η Περιφέρεια να τα αντιμετωπίσει.

Έχουμε πλέον τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία και να επανέλθουμε στην αρχική μας τροχιά, αλλά μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας , ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ειδικά για την Ελλάδα, για περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία που βρέχεται από θάλασσα. Είναι προφανές πως η αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ακτογραμμή και σε όλες τις υποδομέςκαι έμμεσα σε πολλαπλές κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις της ζωής στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει το Πλάνο Προσαρμογής.»

Στο επίκεντρο και το προσφυγικό.

Το Πλάνο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα όπως εξηγούν οι ερευνητές του ENVELAB (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ). Επίσης θα ληφθούν υπόψη όλες οι  περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι όπως το προσφυγικό:

«Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα , ακόμη και το μεταναστευτικό που αλλάζουν τη σύνθεση του πληθυσμού και την ευαλωσιμότητά του. Προφανώς οι πρόσφυγες είναι πιο ευάλωτοι αυτή την περίοδο και πιο εκτεθειμένοι απ ότι εμείς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη στο πλάνο προσαρμογής».

Επικοινωνία: Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννηςsarigiannis@auth.gr

http://www.envelab.eu/

Πηγή: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ