Χωρίς να δώσει σαφή εικόνα για το τι ακριβώς θα γίνει και ποιες θα είναι οι χρήσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χθες στην εξαγγελία ότι το Κυβερνείο, γνωστό ως Παλατάκι, θα διασωθεί και θα αξιοποιηθεί με τη συνεργασία της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ.
Ο πρωθυπουργός μιώντας από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ότι το Παλατάκι θα αξιοποιηθεί με τη συνεργασία της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ.
Συγκεκριμένα τόνισε: “Το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου και των γύρω χώρων. Θα καλυφθούν οι μελέτες και στη συνέχεια η Βουλή θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπου χρηματοδότησης ώστε το εμβληματικό κτίριο να μείνει δημόσιο με χρήσεις απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα. Το τοπόσημο θα διασωθεί και θα ενταχθεί στη λειτουργία της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών…”.
Για την αξιοποίηση του κυβερνείου είχε στείλει πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την εγκατάλειψη.
Μεταξύ των αιτημάτων των κατοίκων της Καλαμαριάς, όπου ανήκει γεωγραφικά το Κυβερνείο, είναι να γίνει αυτό Κέντρο Πολιτισμού και Ελληνισμού με μεγάλες εκδηλώσεις, όπου θα συμμετέχουν και οι ομογενειακές οργανώσεις.
Το εμβληματικό κτίριο παραμένει επί πολλά χρόνια αναξιοποίητο και έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου μο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)» αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κυβερνείο, το οποίο κατοικήθηκε για τελευταία φορά πριν 18 χρόνια.
Σήμερα, το κτίριο, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2001, με ενέργειες του τότε ΥΜΑΘ, Γιώργου Πασχαλίδη, παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα. Κατεστραμμένα κάγκελα, περβάζια, σοβάδες, έπιπλα, πίνακες, κουζίνες, σαλόνια, μάρμαρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και στις κολώνες περίφραξης. Η σκάλα στη θάλασσα που έδεναν τα σκάφη είναι διαλυμένη ενώ η αυλή και ο κήπος και η εξωτερική πύλη δείχνουν πρωτοφανή εγκατάλειψη.