Συνέχιζαν απτόητοι την δράση τους τα μέλη μιας σπείρας από την Βουλγαρία, εξαπατώντας στη Θεσσαλονίκη διάφορους αφελείς, κυρίως ηλικιωμένους με το πρόσχημα ότι κάποιο δικό τους πρόσωπο ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα και χρειαζόταν επειγόντως χρήματα για χειρουργική επέμβαση ή για να μην μπει στη φυλακή.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιεύονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να αποσπάσει χρηματικά ποσά και κοσμήματα συνολικής αξίας άνω των 236.000 ευρώ από επτά ανυποψίαστους πολίτες στη Θεσσαλονίκη με τηλεφωνικές απάτες. Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος σαραντατετράχρονης από τη Βουλγαρία, η οποία φέρεται ως μέλος της οργάνωσης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση στοιχείων των συνεργών της.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες, από τα μέσα Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου 2019, κατάφεραν να εξαπατήσουν επτά άτομα και αποπειράθηκαν να αποσπάσουν χρήματα από τρία ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία με τα θύματα, στη διάρκεια της οποίας, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικών τους προσώπων, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά 56.400 ευρώ και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 180.000 ευρώ.

Η μέθοδος, που ακολουθούν, σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων, είναι η εξής: Παίρνουν τηλέφωνο, ίσως και μετά από παρακολούθηση, κάνοντας την φωνή άντρα ή γυναίκας, ανάλογα με την περίπτωση και κλαίγοντας ανάμεσα σε αναφιλητά λένε: “Μαμά, σκότωσα ένα παιδάκι και με πάνε στην αστυνομία. Θα περάσει κάτω από το σπίτι ένας φίλος να του δώσετε λεφτά για να με βοηθήσει να μην πάω φυλακή…”

Σε άλλες περιπτώσεις μιλούν για ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων και κλείνουν ραντεβού με τα ανυποψίαστα θύματα σε απόμερα σημεία, όπου εμφανίζονται συνεργοί τους για να πάρουν τα λεφτά ή τα κοσμήματα. Στο παρελθόν έχουν συλληφθεί αρκετά μέλη τέτοιων συμμοριών, αλλά αφήνονται ελεύθερα μέχρι την διεξαγωγή της δίκης τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά είχαν συλλάβει τη σαραντατετράχρονη και στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 για απόπειρα απάτης σε βάρος 69χρονης γυναίκας στη Πολίχνη.

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.