Ως μεγάλη επιτυχία των υπηρεσιών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θεωρείται η σύλληψη δύο νεαρών στην Καλαμαριά, την ώρα που τοποθετούσαν εκρηκτικό μηχανισμό στην πολυκατοικία, όπου διαμένει ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρης Σταμάτης.

Η επιτυχία δεν συνίσταται μόνο σε αυτό καθ εαυτό το γεγονός της σύλληψης, αλλά και στο ότι φαίνεται ότι έγινε η αρχή για την εξάρθρωση μιας μια ομάδας δραστών, που έχουν τοποθετήσει κατά καιρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στα γραφεία και σε σπίτια αρκετών πολιτικών με τελευταία αυτή στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στράτου Σιμόπουλου.

Πέραν αυτών είναι επανειλημμένα και τα κρούσματα των εμπρησμών αυτοκινήτων κάθε εβδομάδα σε όλη την Θεσσαλονίκη, που αποδίδεται σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Απομένει πλέον στην ευχέρεια των εισαγγελικών αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο πλαίσιο μια συνολικής εικόνας, καθώς οι πολίτες αναμένουν να τελειώνει αυτή μάστιγα με τη δράση των “γνωστών – αγνώστων”, που προκαλούν ζημιές σε αθώους ανθρώπους, αλλά αναστατώνουν και την πόλη.

Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες της αστυνομίας κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως έγινε και χθες οπότε ο ένας εκ των δραστών εντοπίστηκε τη στιγμή που επιχειρούσε να ενεργοποιήσει εκρηκτικούς – εμπρηστικούς μηχανισμούς στην περιοχή της Καλαμαριάς , ενώ ο άλλος επιτηρούσε τον χώρο στον οποίο θα τοποθετούσαν τους μηχανισμούς.

Σημειώνεται ότι οι δύο άντρες φέρονται να ανήκουν στην οργάνωση «Αναρχική δράση» η οποία ευθύνεται πολλές εμπρηστικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα (Πέμπτη) στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, όπου από το πρωί έχουν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες άτομα για συμπαράσταση στους συλληφθέντες.

Κατασχέθηκαν πυροτεχνικές κατασκευές

Στο πλαίσιο ερευνών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων χειροβομβίδα, πυροτεχνικές κατασκευές, ποσότητες κάνναβης και πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, usb , κινητά τηλέφωνα) τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η πολυήμερη και ενδελεχής έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δύο ατόμων (ημεδαπών, ηλικίας 27 και 28 ετών) τη στιγμή που επιχειρούσαν να ενεργοποιήσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς – εμπρηστικούς μηχανισμούς στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα έκρηξης, απόπειρα εμπρησμού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί φωτοβολίδων και περί ναρκωτικών, αντίσταση και απείθεια.

Πως εντοπίστηκε ο πρώτος δράστης

Από την αστυνομία ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για την όλη υπόθεση και συγκεκριμένα:  Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27-05-2020, ο 28χρονος εντοπίστηκε να κινείται με ποδήλατο στην Καλαμαριά και να παρατηρεί επιμόνως πολυκατοικία της περιοχής του πρώην υπουργού, στην οποία μετά από λίγο ο 27χρονος εναπόθεσε στο έδαφος, από σακίδιο πλάτης που έφερε, δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς -εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους επιχείρησε να ενεργοποιήσει με τη χρήση φλόγας.

Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας κινήθηκαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε. Λίγο αργότερα εντοπίσθηκε στο κέντρο της πόλης ο 28χρονος να επιβαίνει στο ίδιο ποδήλατο και συνελήφθη.

Ακολούθησαν έρευνες σε τέσσερις οικίες στο κέντρο της πόλης στις οποίες διέμεναν οι συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Τέσσερις πυροτεχνικές κατασκευές,
χειροβομβίδα – δακρυγόνο,
σφεντόνα και 3 μεταλλικά μπουλόνια,
πλαστικές φιάλες με εύφλεκτο υλικό,
πτυσσόμενο μαχαίρι,
σπρέι πιπεριού,
ποσότητες κάνναβης, και
φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι- usb , κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, τα οποία θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν προσήχθησαν δέκα ακόμη άτομα.