Την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια να παραχωρηθεί το “Παλατάκι” (Κυβερνείο) σε ιδιώτη εκφράζει Πρωτοβουλία Πολιτών της Θεσσαλονίκης, που έχει ως όνομα και σύνθημά της: “ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ”.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη συντήρησης του κτιρίου, το ταχύτερο δυνατό, πριν ο φθοροποιός χρόνος και οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο εξυπηρετώντας έτσι όσους απεργάζονται σχέδια απόκτησης του ακινήτου αντί πινακίου φακής, εμφανιζόμενοι μάλιστα και ως σωτήρες του.
Μέλη και φίλοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών “Σώστε το Παλατάκι” συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής σε χώρο του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που δρομολογεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η γνωστή ΕΤΑΔ, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων που περιήλθαν στο χαρτοφυλάκιό της.
Παράλληλα διατύπωσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις ως προς τις πιθανές χρήσεις αυτού του εμβληματικού κτιρίου που, ως γνωστό, βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες γωνιές της Θεσσαλονίκης: στο ακρωτήρι “Μικρό Έμβολο” με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και ότι υπάρχει γύρω από αυτόν, από τη Ν. Μηχανιώνα και τον Όλυμπο, μέχρι τα Πιέρια, το Σέιχ Σου και τα ραντάρ του Χορτιάτη.

Να γίνει πόλος πολιτισμού

 

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών έξω από τον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου.

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού της Πρωτοβουλίας, Νίκος Καρακώστας, Κώστας Μαμέλης και Μπάμπης Γιαννακίδης, τόνισαν την ανεξαρτησία της κίνησης και ότι είναι αίτημα όλων των Θεσσαλονικέων το “Παλατάκι” να σωθεί και να γίνει πόλος πολιτισμού, εφάμιλλος του Μεγάρου Μουσικής.
Οι μηχανικοί, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Γιάννης Λεμπετλής και Ιάκωβος Ζαννέτος, μαζί με τον καθηγητή Παρασκευά Σαββαΐδη ανέλαβαν να εξετάσουν τα στατικά προβλήματα του κτιρίου. Οι δικηγόροι Κώστας Μαμέλης, Μαρία Σταυρίδου και ο Αντώνης Γυφτόπουλος ανέλαβαν να ασχοληθούν με τις νομικές πτυχές του θέματος και να εξετάσουν κάθε έγγραφο, πολιτική απόφαση ή πράξη που θα βοηθήσει το “Παλατάκι”, όπως είναι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, αλλά και οι εξελίξεις στις αντίστοιχες περιπτώσεις Λυκαβηττού και Τατοΐου.
Ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, πρότεινε, το “ Παλατάκι” να λειτουργήσει ως ένα κέντρο πολιτισμού, υπό την ομπρέλα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που είναι και δημόσιος φορέας, πρόταση που έκανε και ο μηχανικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής γενετικής, Ζαχαρίας Σκούρας επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης όλων των διαδικασιών προκειμένου να ανακοπεί η πορεία εκποίησης του ακινήτου και προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε να κληθούν σε συνεργασία Πανεπιστήμια και φορείς της πόλης.

Να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της πόλης

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών αποφάσισαν να απευθυνθούν σε όλες τις “δυνάμεις” της πόλης (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμους, Πανεπιστήμια, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΠΕΔ κ.α.) ξεκινώντας από το γραφείο Πρωθυπουργού, επιδιώκοντας συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων.
Μία ακόμη πτυχή του θέματος που ανέδειξαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατά τη συνάντησή τους είναι η ύπαρξη ενός μικρού ναού των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μπροστά από το “Παλατάκι” κάτι που ενδεχομένως θα περιπλέξει το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη καθώς στη διαδικασία εμπλέκεται και η Εκκλησία.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας αποφάσισαν να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, να συστρατευτούν στον αγώνα για να διασωθεί το “Παλατάκι” και δεσμεύτηκαν πως δεν θα επιτρέψουν, η προσπάθεια να καπελωθεί από κανένα πολιτικό κόμμα ούτε να ατονήσει και να σβήσει μέσα σε προσωπικές φιλοδοξίες και παραταξιακές αντιπαραθέσεις.

Για ενημέρωση και επαφή επισκεφθείτε την σελίδα της Πρωτοβουλίας στο F/B:

https://www.facebook.com/groups/4596818807001516