Αρκετό χιόνι έπεσε στα πέριξ της Θεσσαλονίκης και στους δήμους με πιο πολύ υψόμετρο, αλλά στην πόλη σημειώθηκε ελαφρά χιονόπτωση που σταμάτησε γύρω στα μεσάνυχτα και έτσι δεν το έστρωσε σε πάρκα και πεζοδρόμια.

Συγκεκριμένα χιονόπτωση σημειώθηκε στο τμήμα και τους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης άνω της περιφερειακής οδού και σε περιοχές όπως το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο.

Επίσης χιόνισε σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, οι Σέρρες αλλά και παρακείμενες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η τροχαία είχε ενημερώσει νωρίτερα για την χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα ή κίνηση με χιονολάστιχα.

Η χιονόπτωση ήταν επίσης πυκνή στα ορεινά τμήματα των περιοχών της Πέλλας, του Κιλκίς και της Ημαθίας σε υψόμετρο άνω των τετρακοσίων μέτρων.

Η χιονόπτωση ήταν σε εξέλιξη την νύχτα και στον νομό Χαλκιδικής σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο της πόλης του Πολυγύρου. Δεκάδες ειδικά μηχανήματα εκτελούν εργασίες αποχιονισμού σε περιοχές όπως η Καρδία, η Περιστερά και το Λιβάδι.

Το οδικό δίκτυο ανά νομό στη Δυτική Μακεδονία

  Ανακοίνωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή των Γρεβενών -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας- η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Γρεβενών.

Εξάλλου, από τις 20:15 το Σάββατο ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: στην Εγνατία οδό, από το 120,8 ο χλμ (Α/Κ Παναγιάς) έως το 181,1 ο χλμ. (Α/Κ Ανατολικός Σιάτιστας) και στην Εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5 ο χλμ έως το 40 ο χλμ. Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Νομός  Καστοριάς

Στην περιοχή της Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο έως το 48ο χλμ, στην Εθνική Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 97ο έως το 113,5ο χλμ, σε όλο το ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Καστοριάς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό και ορεινό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Επίσης από τις 20:15 το Σάββατο ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: στον κάθετο άξονα της Εγνατία Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής (Α- 29), από το 17,5 ο χλμ. (Α/Κ Αλιάκμονα) έως το 69,3χλμ (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

  Νομός  Κοζάνης

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κοζάνης.

Από τις 20:15 το Σάββατο ισχύει επίσης προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: στο Τμήμα της Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, από το 25 ο χλμ έως το 51ο χλμ (όρια με Δ.Α. Λάρισας), στη Νέα Εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας (από Α/Κ Κοίλων έως Α/Κ Φιλώτα, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού (Α-2) από Α/Κ 9Β

Ανατολικό Σιάτιστας μέχρι τον Α/Κ 13 Πολυμύλου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού (Α-29) από Α/Κ 9 Α Δυτικά Σιάτιστας μέχρι τον Α/Κ 2 Αλιάκμονα.  Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Νομός  Φλώρινας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

– στην Εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο χλμ. έως το 52ο χλμ., – στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – ‘Ανω Κλεινών – Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 1ο χλμ. έως το 22ο χλμ., – στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης ( μέσω Κλειδίου), από το 1 ο χλμ έως το 34 ο χλμ, – στην Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1 ο χλμ. έως το 38 ο χλμ., – στον αυτοκινητόδρομο Α-27 Φλώρινας – Νίκης, – στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18 ο χλμ. έως το 30 ο χλμ., – σε όλο το οδικό δίκτυο (Εθνικό – Επαρχιακό – Δημοτικό) του Δήμου Αμυνταίου και – στο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών Π.Ε. Φλώρινας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Και σε αυτή την περίπτωση, από τις 20.15 το Σάββατο ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

– στην Εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς – Συνοριακού Σταθμού

Κρυσταλλοπηγής,

– στην Νέα Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 38ο

χλμ,

– στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 34ο

χλμ,

– στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – ‘Ανω Κλεινών – Ακρίτα (διασταύρωση

με Ε.Ο.2 Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής) και στον αυτοκινητόδρομο Α-27 Φλώρινας – Νίκης.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται ακόμη πως με απόφαση των διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), για το σύνολο των οδικών δικτύων των Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Σημειώνεται επίσης ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (hellenicpolice.gr), υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.