Πολλά προβλήματα προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η καταιγίδα, που ξέσπασε το μεσημέρι με δυνατή βροχόπτωση, κεραυνούς και χαλάζι σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε ποτάμια αρκετοί δρόμοι, να σημειωθούν μικροσυγκρούσεις αυτοκινήτων, να κινδυνεύσουν άνθρωποι από παρασύρσεις και να πέσουν κλαδιά δέντρων σε πεζοδρόμια.

Αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι μπροστά σε τόσο έντονα φαινόμενα, που εν μέρει οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, τα μέτρα, που παίρνουν οι δήμοι και οι άλλες υπηρεσίες δεν αρκούν, διότι οι καταιγίδες είναι σφοδρές και το υπάρχον σύστημα απορροής των υδάτων είναι ανεπαρκές.

Ευτυχώς, που αυτή τη φορά δεν υπήρξαν θύματα, αλά ανέκυψε η ανάγκη ενός νέου συστήματος θωράκισης της πόλης και της γύρω περιοχής από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια παρόμοια καταιγίδα είχε σημειωθεί και στις 10 Μαίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, οπότε είχαν προκληθεί πλημμύρες στα ίδια περίπου σημεία, δηλαδή στο Δημαρχείο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στον Λευκό Πύργο, όπου είχαν εγκλωβιστεί και πάλι μαθητές.

Εικόνα από την καταιγίδα, που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη τον ΜάΙο του 2018

Τώρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ανακοίνωση την Τρίτη από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, αλλά αναφέροντας τις συνήθεις οδηγίες προς τους πολίτες, του τύπου “αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις”… Όλα αυτά όμως δεν αρκούν πλέον και καλά θα είναι οι συναρμόδιοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν σοβαρές λύσεις.

Δρόμοι – ποτάμια και αυτοκίνητα σε λίμνες

Μέσα σε λίγη ώρα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Μία γυναίκα παρασύρθηκε από το «ποτάμι» που δημιούργησε η βροχή, στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη. Την διέσωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς πρόλαβε να πιαστεί από κάποια σχοινιά. Μία άλλη γυναίκα στο ΑΠΘ παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και να γατζώνεται από ένα παρκαρισμένο αμάξι για να σωθεί:

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης. Ακόμη πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και τα υπόγεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ανέφεραν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θωμάς Ψαράς.

Επίσης πλημμύρισε  το αμφιθέατρο στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης λόγω υπερχείλισης αποχέτευσης, ενώ τα ορμητικά νερά έσπασαν πόρτα του κτιρίου από την πλευρά του κυλικείου.

Μαθητές και τουρίστες στον Λευκό Πύργο

Πλημμυρισμένη παρέμεινε για αρκετή ώρα και η ευρύτερη περιοχή του μνημείου του Λευκού Πύργου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα νερά σε κάποια σημεία ξεπέρασαν ακόμη και τους 50 πόντους, ενώ στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου εγκλωβίστηκαν μαθητές. Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους. Τους απεγκλώβισαν πυροσβέστες, κόβοντας τα σιδερένια παράθυρα του Λευκού Πύργου.

Διακοπές νερού στο κέντρο λόγω της θολότητας

Στο μεταξύ κόπηκε και η υδροδότηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω θολότητας του νερού.

Εξαιτίας της σφοδρή βροχόπτωσης το νερό που φτάνει από τις  πηγές της Αραβησσού στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, εμφάνισε υψηλή θολότητα.με  αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού από τις 13:00, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επί τόπου μετέβησαν συνεργεία της ΕΥΑΘ, που εργάζονται για να αποκατασταθεί η υδροδότηση.

Χωρίς νερό έμειναν καταναλωτές στις οδούς Καππαδοκίας και Ιποδρομίου στις Συκιές, όπως και στις οδούς Καραολή και Δημητρίου και Λαγκαδά στον Εύοσμο.

Ακόμη σημειώθηκαν και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ξεκίνησε από ανατολικά

Η καταιγίδα, που εκτός από ισχυρή νεροποντή έφερε και δυνατούς ανέμους, ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.00 από τα ανατολικά  και κινήθηκε προς τα δυτικά.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε, εξάλλου, στον Χορτιάτη και στον ‘Αγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Τροχαία, από τη βροχή προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα, όλα ευτυχώς με υλικές μόνο ζημιές, ενώ την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Έντονα φαινόμενα έπληξαν, επίσης, περιοχές της Χαλκιδικής που συνορεύουν με το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής υπήρξααν αναφορές για υπερχείλιση ρέματος.

Είχε εκδώσει ανακοίνωση η Πολιτική Προστασία του Δήμου

Ανακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

19 Μαΐου 2020 – 14:05

Λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της Ε.Μ.Υ.,που ισχύει από Πέμπτη 21/05 μέχρι και την Παρασκευή 22-05-2020, εφιστούμε την προσοχή των πολιτών για τα ακόλουθα:       

  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο, τη ραγδαία βροχόπτωση ή χαλαζόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ και ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.