Με κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η πρώτη περιφορά του Επιταφίου στη Θεσσαλονίκη, από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, που θεωρείται η εκκλησία του εμπορικού κόσμου.

Η περιφορά ως είθισται, έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη εκκλησία της πόλης, ώστε να την παρακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, τα οποία είναι σήμερα ανοιχτά μέχρι τις 19:00.

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλόθεου και υπό τους ήχους θρησκευτικών ψαλμωδιών από τη φιλαρμονική προσκόπων Νεαπόλεως, η πομπή ξεκίνησε την πορεία της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον επιτάφιο κρατούν και συνοδεύουν αξιωματικοί του Ναυτικού και τον ακολουθούν μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και μικρά παιδιά που τον ραίνουν με λουλούδια.

Η συνάντηση πέντε Επιταφίων στην Αριστετέλους

Καταστηματάρχες και εργαζόμενοι αφήνουν για λίγο τις δουλειές τους και βγαίνουν στον δρόμο για να παρακολουθήσουν την περιφορά.

Αργότερα είναι προγραμματισμένη η νυχτερινή συνάντηση των πέντε Επιταφίων από εκκλησίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι περιφορές των Επιταφίων από τον Ναό της Του Θεού Σοφίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τη Μητρόπολη μια ανάσα από το παραλιακό μέτωπο, την Παναγία Χαλκέων και την Αγία Θεοδώρα στην Αριστοτέλους και τον Άγιο Νικόλαο τον Τρανό κοντά στη Ρωμαϊκή αγορά.

Συνοδεία των φιλαρμονικών του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γ΄ Σώματος Στρατού, τα «Άξιον Εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» θα ακουστούν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, με την προσμονή της συνάντησης και των πέντε Επιταφίων, για πρώτη φορά στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Βαθιές ρίζες στη θρησκευτική και εκκλησιαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Η παράδοση και το έθιμο της συνάντησης των Επιταφίων, που έχουν βαθιά τις ρίζες τους στη θρησκευτική και εκκλησιαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης θα αναβιώσουν και φέτος, όπως άλλωστε συμβαίνει χρόνια τώρα, με πιο γνωστές τις περιπτώσεις των Επιταφίων της Αγίας Σοφίας και της Μητρόπολης αλλά και του Αγίου Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία.

Η διαφορά είναι ότι το φετινό αντάμωμα, έχει οργανωθεί περισσότερο συντονισμένα, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για μια παράδοση που συνηθίζεται σε κάποιους τόπους και εδώ στη Θεσσαλονίκη» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

Ο ίδιος αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών της Τούμπας αλλά και σε εκείνη της Μητρόπολης, της Αγίας Σοφίας και της Παναγούδας. «Φέτος η συνάντηση των Επιταφίων θα γίνει στην Πλατεία Αριστοτέλους. Θα ψάλλουμε τα εγκώμια και θα διαβάσουμε μια δέηση που προβλέπεται από το Τυπικό της Εκκλησίας» σημειώνει ο Μητροπολίτης και τονίζει ότι «ήδη ο κόσμος υποδέχεται πολύ καλά τη σχετική πρωτοβουλία». Παράλληλα δίνει έμφαση στον έντονο θρησκευτικό και εκκλησιαστικό χαρακτήρα του εθίμου αλλά και στην πλούσια βυζαντινή παράδοση της Θεσσαλονίκης.