Θα σειστεί από δυνατούς ήχους αύριο η Θεσσαλονίκη, καθώς επιστρέφει η ευρωπαϊκή πομπή των κωδωνοφόρων που έχει ως στόχο να ξεσηκώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και να προκαλέσει αλλαγές στην κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας με τίτλο «Οι δρόμοι του κουδουνιού» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 και «πάγωσε» από το 2020 έως το 2023, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

25 μπουλούκια από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Μέσα σε αυτό το τρίωρο, 25 μπουλούκια από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα ξεκινήσουν με τη μορφή παρέλασης από τον Λευκό Πύργο και μέσω της παραλιακής οδού θα καταλήξουν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η κάθε ομάδα των κωδωνοφόρων θα παρουσιάσει μέσα από χορό και μουσική το έθιμο σε μικρούς και μεγάλους και θα παρασύρουν τους θεατές σ’ ένα ξέφρενο γλέντι.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουν οι κωδωνοφόροι στους δρόμους για να σκορπίσουν κέφι και να γίνουν ένα με τον κόσμο. Υπήρξε θετική διάθεση από τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και ετοιμαζόμαστε για την πομπή. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή μπουλούκια από Δράμα, Φλώρινα, Πέλλα, Θεσσαλία, Σκύρο, από Βουλγαρία και Ρουμανία» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διοργανώτρια του Φεστιβάλ και σκηνοθέτις Γιάννα Ευαγγελίδου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν αύριο Κυριακή, 3 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας Bell Roads, το οποίο υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Folknet και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, αναμένεται να παρελάσουν τριάντα ομάδες κωδωνοφόρων (1.500 τελεστές παραδοσιακών εθίμων) που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης:

Από 11.00 ώρα έως 14.00 ώρα θα υπάρξουν σταδιακά παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στις εξής οδούς:

– Στη Λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα της από την οδό Ίωνος Δραγούμη έως το μνημείο του Λ. Πύργου,
– Στην οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σαλαμίνος και Ίωνος Δραγούμη και
– Στην οδό Καρατάσου στο τμήμα μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Σαλαμίνος.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου, Εγνατία και τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

   Έκθεση – εργαστήριο «Καμπάνες του Κόσμου»

Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, σε συνεργασία με το Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών, μια ιδιαίτερη έκθεση – εργαστήριο με θέμα «Καμπάνες του Κόσμου» θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Εξήντα αντικείμενα από είκοσι διαφορετικές χώρες, από τα κουδουνάκια κατσίκας της Κρήτης ως τα Κένογκ της Ινδονησίας, φέρνουν σε επαφή τους επισκέπτες με διαφορετικούς πολιτισμούς, που με τις δονήσεις και τις μικρές ιστορίες ταξιδεύουν τους ενδιαφερόμενους από την αρχαιότητα ως το σήμερα στον ηχηρό κόσμο της καμπάνας.

Η έκθεση «Καμπάνες του Κόσμου» είναι μια συλλογή με πάνω από 60 ιδιόφωνα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο, τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να αγγίξουν και να παίξουν.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις για σχολεία.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)