«Στόχος της ΕΤΑΔ είναι αφενός να αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί το ακίνητο και αφετέρου να επιστραφεί στην πόλη, αφού ανακαινιστεί πλήρως, ως τοπόσημο και με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής», δήλωσε στη Βουλή για το Κυβερνείο (Παλατάκι) ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου. 

Ωστόσο ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε αν το Παλατάκι θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ή αν η απόδοση στην πόλη και η αξιοποίησή του θα γίνει μέσω ιδιωτών για οικονομική εκμετάλλευση. Το ότι όμως μίλησε για “επιστροφή στην πόλη” ερμηνεύεται ως πρόθεση επιστροφής στους επίσημους φορείς της πόλης.

Η βουλευτής, που έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το Παλατάκι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την εγκατάλειψη του ιστορικού χώρου και την ανάγκη αξιοποίησής του.

Τι είπε ο υφυπουργός για την αποκατάσταση

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η παράδοση και παραλαβή από την ΕΤΑΔ του ιστορικού κτηρίου του Κυβερνείου (ή «Παλατάκι») στην Αρετσού.
  • Η ΕΤΑΔ, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου, έχει ολοκληρώσει την παραλαβή του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, την καταγραφή των κινητών ευρημάτων στο Παλατάκι, αλλά και τη αυτοψία για τις εργασίες που απαιτούνται σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών και τον εξωραϊσμό του.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΕΤΑΔ έχει έτοιμη μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε επιπλέον:

«Στόχος της ΕΤΑΔ είναι αφενός αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί το ακίνητο και αφετέρου να επιστραφεί στην πόλη, αφού ανακαινιστεί πλήρως, ως τοπόσημο και με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής».

Κ. Νοτοπούλου: “Θα μας βρείτε απέναντί σας”

Από το βήμα της Βουλής η Κατερίνα Νοτοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση «να ανακαλέσει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση του εμβληματικού αυτού κτιρίου που ανήκει στους πολίτες, να σεβαστεί την ιστορικότητα του κτιρίου, να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, τους κατοίκους και τα κινήματα των πολιτών, που έχουν ως πάγιο αίτημά τους την απόδοση του κτιρίου στην τοπική κοινωνία και να μην επιτρέψει να γίνει βορά στα χέρια επενδυτών».

Η κ. Νοτοπούλου θύμισε στον υφυπουργό ότι ο νόμος 4389/2016 είχε ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαφύλαξη των ακινήτων της ΕΤΑΔ καθώς έδινε το δικαίωμα της εκ νέου επιστροφής ακινήτων στο δημόσιο ή παραχώρησής τους άνευ ανταλλάγματος σε φορείς του δημοσίου και ότι σύμφωνα με τον κανονισμό Εκμισθώσεων, Μισθώσεων, Παραχωρήσεων, Εκποιήσεων, Ανταλλαγών, Αγορών και Αντιπαροχών της ΕΤΑΔ , η εταιρία μπορεί να παραχωρεί τη χρήση ακινήτων άνευ ανταλλάγματος σε Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και σε ΟΤΑ για την εκπλήρωση κοινωφελών σκοπών.

«Θα μας βρείτε απέναντί σας σε ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Κυβερνείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτησή της η κ. Νοτοπούλου είχε αναφερθεί στο ιστορικό του κτηρίου και του ευρύτερου χώρου, και είχε σημειώσει πως εδώ και χρόνια παραμένει εγκαταλειμμένο και ανενεργό, ενώ, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να στεγάσει την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και ένα Μουσείο Διασποράς, καθώς και να αναδειχθεί ως τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, αφού έρχεται ως φυσική εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

«Το κυβερνείο, αποτελεί τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, ένα ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, που χρήζει προστασίας, αλλά και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, με τη σημερινή εικόνα του ιστορικού αυτού κτιρίου να είναι οικτρά απογοητευτική», ανέφερε τόσο στην ερώτησή της όσο και από του βήματος της βουλής η κ. Νοτοπούλου και απηύθυνε δύο ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό:

«1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υποβολή αιτήματος Χρηματοδότησης Μελετών Ωρίμανσης και τεχνικού δελτίου για την ωρίμανση του εμβληματικού έργου του Κυβερνείου που υποβλήθηκε, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης; Έχει προχωρήσει, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, και αν όχι ποιος ο λόγος;
2. Ποια η θέση του ως προς τυχόν πρόθεση της ΕΤΑΔ για παραχώρηση του Κυβερνείου, με μακροχρόνια μίσθωση, σε ιδιώτες επενδυτές;»

Εδώ το βίντεο από την συζήτηση στη Βουλή: