Εδώ και μήνες η άλλοτε ήσυχη και όμορφη περιοχή του Πάρκου Πασσαλίδη με τον φυσικό πνεύμονα πρασίνου έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο με μεγάλα μηχανήματα, που έχουν σκάψει σε βάρος αρκετών μέτρων, σαν να πρόκειται να φτιαχτούν οχυρωματικά έργα, ενώ έχουν πέσει και τόνοι μπετόν από την μία άκρη στην άλλη.
Οι περίοικοι νόμιζαν ότι πρόκειται να ανεγερθεί κάποιο κτίριο και αναρωτιούνται ακόμη που το πάει ο εργολάβος, αλλά ρωτήσαμε κάποιους εργαζομένους και μας είπαν ότι τα χωματουργικά και το μπετόν αποβλέπουν στο να επέλθει μια συνολική διαμόρφωση της στάθμης του εδάφους, όπως θα λέγαμε …ζυγοστάθμιση στα αυτοκίνητα.
Γράφει ο Νίκος Δημαράς
Αρκετοί από τους κατοίκους της περιοχής απορούν για το τι σκοπό εξυπηρετεί το γενικό ξήλωμα της προηγούμενης παιδικής χαράς, που ήταν …μια χαρά, όπως λένε, μέσα στο πράσινο με διάφορα δέντρα και μεγάλα πλατάνια. Η απάντηση έρχεται από την “μοντέρνα μελέτη”, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα δέντρα ήταν γηρασμένα και γι αυτό είπαν να κόψουν καμιά δεκαριά.
Αλήθεια τι θα έλεγαν για τον πλάτανο του Ιπποκράτη, που είναι 2.500 ετών και ακόμα στέκεται τμήμα του κορμού του με κλαδιά εκατέρωθεν στο ομώνυμο μνημείο της Κω;
Και ο άλλος ισχυρισμός ότι φυτεύουν νέα δέντρα περιμετρικά δεν φαίνεται να είναι πειστικός, δεδομένου ότι θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες για να αναπτυχθούν και να απλωθούν τα φυλλώματα,, ώστε να έχει το πάρκο φυσική και πλήρη σκίαση.
Έτσι ήταν το πάρκο με την προηγούμενη παιδική χαρά και πολύ πράσινο. Από τους κορμούς φαίνεται ότι τα δέντρα κάθε άλλο παρά γηρασμένα ήταν.
Η προηγούμενη παιδική χαρά είχε κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες και προστατευτικό τάπητα για να μην χτυπούν τα παιδάκια, όπως επίσης και παγκάκια για να κάθονται οι συνοδοί. Μπορεί να μην ήταν τέλεια, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικές βελτιώσεις με ελαφρές παρεμβάσεις και όχι να διατεθούν πάνω από 600,000 ευρώ για χωματουργικά μπετόν, και ημικυκλικές διαβάσεις.
Μπετά και σίδερα για τις νέες κατασκευές, σάν να πρόκειται για οχυρωματικό έργο…
Πέραν των άλλων επί μήνες τώρα έχει ερημώσει η περιοχή, τα μαγαζιά δεν έχουν κόσμο και πολλοί είναι αυτοί, που μιλούν για ένα έργο εκτός προτεραιότητας, την στιγμή, που υπάρχουν ανάγκες για σχολεία και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες.
Στοιχεία από την μελέτη
Ανατρέξαμε να βρούμε στοιχεία για το έργο και διαβάζουμε ότι για το Πάρκο αποφασίστηκαν πολλές αλλαγές με πρώτη την αποξήλωση και αντικατάσταση της παιδικής χαράς. Επίσης η υπάρχουσα βρύση θα μεταφερθεί, λένε, σε νέο σημείο, ενώ θα εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της στάθμης του εδάφους.
Ιδού τι αναφέρει η μελέτη:
Ο νέος σχεδιασμός του Πάρκου αφορά σε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό χώρο πρασίνου σε αστικό ιστό, εμβαδού 1.714 τ.μ. και περιλαμβάνει:
α) τον εκσυγχρονισμό της παιδικής χαράς με σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να προσελκύσει χρήστες όλων των ηλικιών και να ικανοποιεί όλες τις συνθήκες ασφαλείας.
β) τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κινητικών προβλημάτων, με την κατάργηση των ήδη υπαρχόντων σκαλοπατιών, την αποφυγή των μεγάλων υψομετρικών διαφορών και τη δημιουργία ραμπών, εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.
γ) την περίφραξη του χώρου και τη δημιουργία μόνο δύο εισόδων επί του πεζόδρομου ώστε να αποφευχθεί πιθανή ανεξέλεγκτη έξοδος νηπίων σε δρόμους που κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
δ) τη μείωση των σκληρών επιφανειών, ώστε να εμπλουτίζεται από τα όμβρια ύδατα ο υδροφόρος ορίζοντας και να μειωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.
Ένας από τους στόχους της μελέτης, είναι και η δημιουργία ενός χώρου ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας καθώς και η βελτίωση του μικροκλίματος συνολικά της περιοχής. Η επιφάνεια στην οποία θα εγκατασταθεί το πράσινο είναι συνολικά 805,62 τμ από το συνολικό εμβαδό των 1.714 τ.μ. του πάρκου.
Οι νέες αισθητικές αντιλήψεις
Αναφέρονται και άλλα στοιχεία, τα οποία προφανώς συγκλίνουν με τις νέες απόψεις περί αισθητικής και αρχιτεκτονικής, δείγματα της οποίας βλέπουμε σε σύγχρονες κατασκευές μεγάλων πόλεων με τσιμέντα και καθρέφτες γύρω – γύρω στα παράθυρα, όπως επίσης και με διάφορα εξαμβλώματα, που ξεφυτρώνουν σαν ορισμένες κατασκευές στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Τους ενοχλεί φαίνεται το αυθεντικό πράσινο και το παραδοσιακό χρώμα της χώρας μας και προσπαθούν να μιμηθούν ξενόφερτες αντιλήψεις τύπου Ντουμπάϊ με την επίκληση βιοκλιματικών μελετών και άλλων επιστημονικών επιτευγμάτων, μέρος των οποίων εφαρμόζονται στις τερατουπόλεις ανά τον κόσμο.