Καταγγελία της Ένωσης Συντακτών

Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης

Πρωτοφανή περιστατικά παρέμβασης στο δημοσιογραφικό  έργο με λογοκριτικές προθέσεις καταγγγέλλονται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη από την ΕΣΗΕΜ-Θ. Ύστερα από όσα αναφέρθηκαν για τον ΟΑΣΘ και την “Αττικό Μετρό Α.Ε.” προ ημερών, σήμερα έρχεται στο φως νέο κρούσμα, που αφορά στο “πάγωμα” εκπομπής της ΕΡΤ 3 για το έργο του Μετρό επειδή δεν άρεσαν οι ερωτήσεις…

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την προσπάθεια παραγόντων του κρατικού μηχανισμού να παρέμβουν στο δημοσιογραφικό έργο με στόχο να αποσιωπηθεί έρευνα με τα ευρήματα της οποίας προεξόφλησαν ότι διαφωνούν.

Συγκεκριμένα, μια ατεκμηρίωτη καταγγελία της αναπληρώτριας Προϊσταμένης της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Πολυξένης Αδάμ-Βελένη προκάλεσε έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η προβολή  της εκπομπής που προετοίμαζε για την ΕΡΤ3 η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα με αντικείμενο το Μετρό Θεσσαλονίκης. Η ίδια λόγω της ιδιότητάς της, είχε κληθεί στη σχετική έρευνα και είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο, εκ των υστέρων όμως έκρινε ότι τα ερωτήματα που της ζητήθηκε να απαντήσει δεν την ικανοποιούσαν και απαίτησε να μη συμπεριληφθεί το σχετικό υλικό στην εκπομπή. Το παράδειγμά της ακολούθησε και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, ζητώντας να μην περιληφθεί στην εκπομπή συνέντευξη που είχε δώσει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει για μιαν ακόμη φορά ότι την ευθύνη για τη διαμόρφωση της δημοσιογραφικής ύλης φέρουν αποκλειστικά οι δημοσιογράφοι, και αυτοί κρίνονται για το αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες κρατικών αξιωματούχων να καθορίσουν το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της δημοσιογραφικής έρευνας είναι ξεκάθαρα εξωθεσμικές παρεμβάσεις,  δείχνουν απαξίωση της ενημέρωσης και στρεβλή αντίληψη για τα όρια της εξουσίας που παρέχει μια δημόσια θέση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την ΕΡΤ ΑΕ να μην ενδώσει σε τέτοιες εκβιαστικές εξωθεσμικές παρεμβάσεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα της συναδέλφου να καθορίσει το περιεχόμενο του δημοσιογραφικού έργου της με αποκλειστικό γνώμονα τη δεοντολογία και την ελευθερία της έκφρασης. Η ολοκλήρωση και η προβολή της εκπομπής είναι η απάντηση στις απόπειρες περιορισμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας.”

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Με    την   παράκληση   να  αναρτηθεί,  να  δημοσιευθεί  και  να  μεταδοθεί

 

[Περικομμένο μήνυμα]  Προβολή ολόκληρου του μηνύματος

2 συνημμένα