Σε ατμόσφαιρα βαθιάς θλίψης στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στις 12:00 αποχαιρετούν σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου συγγενείς και φίλοι τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών.

Ο στρατηγός, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο στρατηγός είχε κορυφαίες διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς είχε διατελέσει πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας μέρος και σε διεθνείς αποστολές.

Η οικογένειά του ενημέρωσε για τον θάνατό του με μία λιτή ανακοίνωση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Μιχαήλ Κωσταράκου στο Facebook

“Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας πατέρας κ σύζυγος Στρατηγός ε/α Κωσταράκος Μιχαήλ έφυγε από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε για την υγεία του. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 στις 12:00μμ στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστούμε. Η οικογένεια Κωσταράκου“, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση”.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Κωσταράκος

Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη,α αλλά καταγόταν από την Μάνη (Κότρωνας Λακωνίας).

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1974 και αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός το 1978.

Παρακολούθησε όλα τα εθνικά σχολεία του Πυροβολικού Μάχης και Α/Α Πυροβολικού καθώς επίσης και την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Παρακολούθησε σχολεία του Α/Α συστήματος Κ/Β HAWK στις ΗΠΑ (Fort Bliss, TX) και στο Βέλγιο (NPC, Glons).

Kατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού και Κ/Β HAWK καθώς επίσης και σε θέσεις εθνικών και διεθνών Επιτελείων. Υπηρέτησε στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα Τμήματα Πληροφοριών (Intelligence) και Τρεχουσών Επιχειρήσεων (Cur Ops) αντίστοιχα. Διετέλεσε Διοικητής της 117 ΜΠΠ, της 181 ΜΚ/Β HAWK, της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο και της XII Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ».

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών. Είναι κάτοχος πτυχίων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Την 1η Νοεμβρίου 2011, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελέιου Εθνικής Άμυνας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 αποστρατεύθηκε αποκτώντας τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης. Αυθημερόν ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία προκειμένου να αναλάβει στις 6 Νοεμβρίου 2015 για τα επόμενα 3 χρόνια την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ήταν νυμφευμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και είχαν αποκτήσει δύο κόρες, την Άσπα και την Αγνή.

Άξιος Έλληνας στρατιώτης και πατριώτης

Για έναν «άξιο Έλληνα στρατιώτη και πατριώτη που τίμησε στον ακέραιο την αποστολή που του ανέθεσε η ελληνική πολιτεία» μίλησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τον θάνατο του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, σε δήλωσή του για το θάνατο του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου αναφέρει:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενός άξιου Έλληνα στρατιώτη και πατριώτη, που τίμησε στο ακέραιο την αποστολή, που του ανέθεσε η ελληνική πολιτεία και ο οποίος υπήρξε πρώτος τη τάξει συνεργάτης και Σύμβουλός μου, κατά τη θητεία μου ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης και στο πρόσωπο του οποίου ανεγνώρισα τις αρετές, που συνοδεύουν το αξίωμά του αλλά και την ακεραιότητα και το ήθος του χαρακτήρα του.

Τον αποχαιρετούμε με το σεβασμό και τις τιμές που του αξίζουν και στεκόμαστε στο πλευρό της αγαπημένης του οικογένειας, την οποία και βαθύτατα συλλυπούμαι».