Παρελθόν από τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) αποτελεί ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, καθηγητής Γεώργιος Σκόδρας, ο οποίος είχε αναλάβει το «τιμόνι» το καλοκαίρι του 2019.

Η παραίτησή του κ. Σκόδρα ζητήθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Η αλλαγή διοίκησης στον Οργανισμό συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό καθώς πύκνωναν τα σύννεφα στη σχέση του μέχρι σήμερα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι της αντικατάστασης είναι αρκετοί.Σχετικά αναφέρεται ότι «υπήρχε συσσωρευμένη δυσαρέσκεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τη στάση την οποία τηρούσε ο κ. Σκόδρας σε μια σειρά ζητήματα τα οποία υλοποιεί ή θέλει να τα προχωρήσει το υπουργείο». Μεταξύ αυτών ήταν κάποιοι όροι τους οποίους έθετε ο ΟΑΣΘ για την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης των 31 λεωφορειακών γραμμών προς τα ΚΤΕΛ, η μη αξιοποίηση των λεωφορείων της Λειψίας, η υλοποίηση του επίμαχου διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ κ.λπ.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκόδρας έπεσε σε δυσμένεια καθώς επέδειξε αδιαλλαξία στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους απεργούς του ΟΑΣΘ, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

Η στάση του κ. Σκόδρα και η σταθερή άποψή του για τις απεργίες του προσωπικού βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς παράγοντες και πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αναφέρουν ότι ο μέχρι τώρα πρόεδρος του ΟΑΣΘ φεύγει με το κεφάλι ψηλά και δεν υπέκυψε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση, προφανώς φοβήθηκε το πολιτικό κόστος από τις απεργίες και από την στάση του προσωπικού του ΟΑΣΘ και καρατόμησε τον κ. Σκόδρα.

Γ. Σκόδρας: Έχω ολοκληρώσει το έργο μου

Σε σημερινή δήλωσή του, ο κ. Σκόδρας αναφέρει ότι ενημέρωσε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της θητείας του, καθώς «μετά από πολλή περίσκεψη» αποφάσισε ότι έκλεισε ο κύκλος του στον Οργανισμό: «Θεώρησα ότι από τη στιγμή που καταφέραμε να κάνουμε τον ΟΑΣΘ να σταθεί ξανά στα πόδια του, έχω ολοκληρώσει το έργο που μου ανέθεσε η κυβέρνηση», επισημαίνεται στο κείμενο της δήλωσής του.

Κατά τον κ. Σκόδρα, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες, «ο ΟΑΣΘ του Αυγούστου του 2022 δεν θυμίζει σε τίποτε τον διαλυμένο ΟΑΣΘ του Ιουλίου του 2019. “Μέσα σε μόλις τρία χρόνια καταφέραμε να προχωρήσουμε τομές και αποφάσεις πρωτοφανείς, όχι μόνο για τα 65 χρόνια του ΟΑΣΘ, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα.

Καταφέραμε να διπλασιάσουμε τον στόλο των αστικών λεωφορείων και να νοικοκυρέψουμε τη λειτουργία του Οργανισμού σε όλες του τις πτυχές. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά ότι τον Ιούλιο του 2019 στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο 235 αστικά λεωφορεία, ενώ σήμερα περίπου 500!”.

Μίσθωση 260 λεωφορείων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

«Η μίσθωση 260 λεωφορείων, που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς έως πρότινος απαγορευόταν, σε συνδυασμό με την παραχώρηση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ, που απαιτούσε “βαριές” διαδικασίες, αλλά και τη δωρεά των λεωφορείων από το Δήμο Θεσσαλονίκης, έδωσαν ανάσα ανακούφισης στο επιβατικό κοινό» συνεχίζει ο κ. Σκόδρας.

Αναφέρεται ακόμα στο σύστημα εισροών-εκροών για τον έλεγχο της διακίνησης των καυσίμων, στα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του επιβατικού κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην ενεργοποίηση των στάσιμων ελεγκτών και στη μίσθωση νέου χώρου για τα παλιά οχήματα, καθώς και στην κοινωνική πολιτική του ΟΑΣΘ, στην αναβάθμιση της Πολιτιστικής Γραμμής και των εξορθολογισμό εσωτερικών διαδικασιών στον Οργανισμό.

«Αποτελεί για μένα τιμή και αναγνώριση το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών αξιολογείται ως τρίτο πρόβλημα για τους πολίτες, ενώ επί σειρά ετών ήταν σταθερά πρώτο. Θεωρώντας λοιπόν ότι ένας κύκλος γεμάτος προβλήματα, προκλήσεις αλλά και επιτεύγματα κλείνει, ευχαριστώ την κυβέρνηση, την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών αλλά και τους συνεργάτες μου στον ΟΑΣΘ, όπως και όλο το προσωπικό, για τη συνεργασία», καταλήγει η δήλωση.

Στη θέση του ο Κωνσταντίνος Ταγγίρης

Πληροφορίες θέλουν τον εκ Σερρών ορμώμενο οικονομολόγο, Κωνσταντίνο Ταγγίρη και μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ, να αναλαμβάνει στο εξής το τιμόνι του ΟΑΣΘ.

Η τοποθέτηση του κ. Ταγγίρη στη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΘ οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον κ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά.