– Τι συζήτησε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης με τους αρμόδιους υπουργούς.-

– Δεν ικανοποιεί το “ενδεχόμενο” επανεξέτασης και επανασχεδιασμού του έργου της μαρίνας Αρετσούς.

Να μην λιμνάσουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες τα θέματα, που τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμαριά, ζητούν τοπικοί παράγοντες και πολίτες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις μεθοδεύσεις, που πιθανόν να εκτρέψουν τις λύσεις από αυτές, που υποσχέθηκε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Η ανησυχία προκύπτει από το κείμενο ανακοίνωσης του Δήμου Καλαμαριάς για το θέμα της Μαρίνας Αρετσούς, για το οποίο αναφέρεται ότι εξετάζεται “το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού του έργου”. Κατά την εδώ παραμονή του πρωθυπουργού δόθηκε η υπόσχεση της επανεξέτασης του θέματος, χωρίς την λέξη “ενδεχόμενο”, όπως επίσης και η ξεκάθαρη λύση για τα θέματα του Κυβερνείου ως ενιαίου χώρου με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και της επέκτασης της οδού Πόντου.

Βέβαια ορθώς ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης μετέβη χωρίς καθυστερήσεις στην Αθήνα, αλλά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σ αυτή την χώρα να “χαλάει η συνταγή” από τους παρακάτω, παρότι οι εντολές είναι ξεκάθαρες από την κορυφή της κυβερνητικής ιεραρχίας.

Εδώ η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς:

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμαριά και τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, ο Δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μετέβη στην Αθήνα, όπου  είχε σειρά επαφών για τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου.

Ο κ. Δαρδαμανέλης, συνοδευόμενος, από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, Ελένη Φύκα, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον οποίο συζήτησε θέματα που  αφορούν στην αξιοποίηση ακινήτων.

Από την συνάντηση του κ. Δαρδαμανέλη και της κας Φύκα με τον κ. Σκυλακάκη, παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη.

Η διάνοιξη της Πόντου ήταν το επίκεντρο της συζήτησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ενώ μείζονος σημασίας ήταν και η συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον οποίο ο κ. Δαρδαμανέλης συζήτησε το ενδεχόμενο του επανασχεδιασμού του project, που αφορά την ανάπλαση της Μαρίνας Αρετσούς, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ, είχε προχωρήσει στη Στρατηγική Μελέτη, χωρίς να λάβει υπόψη του τις θέσεις του Δήμου Καλαμαριάς.

Στις συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου, συμμετείχε και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος με την παρουσία του στήριξε τη σπουδαιότητα των θεμάτων, που απασχολούν τον Δήμο Καλαμαριάς.

Τι είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά τα θέματα είχαν συζητηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμαριά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί επανεξέταση των θεμάτων της Μαρίνας και του Κυβερνείου (Παλατάκι), παρουσία των αρμοδίων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, στους οποίους έδωσε εντολή να κινηθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Έτσι κρίθηκε αναγκαία η μετάβαση του κ. Δαρδαμανέλη στην Αθήνα, ώστε να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στην Καλαμαριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της Μαρίνας Αρετσούς, για την οποία το αίτημα είναι να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης, να ενισχυθεί το πράσινο και να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στην παραλιακή ζώνη.

Επίσης για το Παλατάκι ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να εξεταστεί ως ενιαίος χώρος με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και γ αυτό ο κ. Δαρδαμανέλης συναντήθηκε με τον κ. Στεφανή.

Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από τους γραφειοκράτες των Αθηνών και τους γενικούς γραμματείς με την ελπίδα ότι “δεν θα χαθεί το παιδί μεταξύ μαμής και λεχώνας”, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν μάλιστα διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.