Το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής με το οποίο 304 πολίτες ζητούν να “παγώσουν” οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενόψει της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.

Οι αιτούντες, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο για “προσβολή της προσωπικότητάς τους” από την εκτέλεση των εργασιών και ισχυρίζονται ότι θίγεται το “δικαίωμά τους να απολαμβάνουν το μνημείο ακέραιο και αυθεντικό”, όπως ανέφερε ο εκ των συνηγόρων τους.

Αντικρούοντας τους νομικούς ισχυρισμούς των αιτούντων, οι νομικοί εκπρόσωποι της “Αττικό Μετρό” και της κοινοπραξίας, χαρακτήρισαν ως “νόμω αβάσιμο” το παραπάνω αίτημα και τόνισαν την παντελή έλλειψη κινδύνου του δικαιώματος που επικαλούνται οι 304 πολίτες.

Υποστηρίχθηκε δε ότι εάν γίνει δεκτή η προσωρινή διαταγή και “παγώσουν” οι εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου εν συνόλω.

Πρόσθετη παρέμβαση για την απόρριψη του κρινόμενου αιτήματος έκαναν το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή αναμένεται να γίνει γνωστή αύριο, Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας εν ολομελεία, ενώ υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και της επανατοποθέτησης έχει ταχθεί και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.

Μεταξύ των πολιτών, που προσφεύγουν είναι και πάλι ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.