Νέα επέλαση με τρακτέρ σήμερα στη Θεσσαλονίκη από αγρότες της Χαλκιδικής, που το πρωί είχαν αποκλείσει την εθνική οδό κοντά στα Μουδανιά, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους είχαν αποκόψει για λίγη ώρα τον βόρειο άξονα στην Γαλάτιστα.

Πρόθεση των αγροτών είναι να φτάσουν με τα τρακτέρ στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης για μια φορά αναστατώνεται, μετά το τετραήμερο του αποκλεισμού της νότιας εισόδου της ΔΕΘ από τρακτέρ άλλων περιοχών. Εκπρόσωποι άλλων επαγγελματικών κλάδων αν και αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών τονίζουν ότι ο τρόπος της διαμαρτυρίας τους δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων εργαζομένων.

Επίσης το μεσημέρι οι αγρότες θα αποκλείσουν την Εγνατία οδό στο Δερβένι και στον κάθετο άξονα στο Στρυμονοχώρι Σερρών

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η διαχείριση των αγροτικών μπλόκων, που παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παραμένουν αμετακίνητα και ενισχύονται, αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Αύριο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις στη Λάρισα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αγρότες κλείσουν με τα τρακτέρ τους βασικές οδικές αρτηρίες.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις, οι αγρότες χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα όσα δόθηκαν και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αδιέξοδο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς την Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει να δει τα τρακτέρ να κατευθύνονται προς την Αθήνα ή να κλείνουν την Eθνική Oδό, και γίνεται κάθε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσει με κάποιον τρόπο διάλογος.

Δεν θα τους δει ο Μητσοτάκης

Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι θετικό σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως ζητούν οι αγρότες, και τονίζεται ότι αυτό πρέπει να γίνει με τα αρμόδια υπουργεία.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει βγει μπροστά τόσο με την ανακοίνωση των μέτρων όσο και με την προσπάθεια να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. «Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, στην επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε την Παρασκευή και στη βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

«Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις που δεν θα υποθηκεύουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Από αυτό θα αντληθούν επιπλέον χρήματα για τους αγρότες, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το φθινόπωρο. «Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον Προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (Mega).

Τι επιδιώκει η αντιπολίτευση

Στη δυσεπίλυτη εξίσωση έχει μπει και η αντιπολίτευση, που βλέπει μια ευκαιρία για να πλήξει την κυβέρνηση ενόψει και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο. Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων επισκέπτονται ο ένας μετά τον άλλον τα μπλόκα και στηρίζουν αναφανδόν τις κινητοποιήσεις.

«Προχωρήστε δυναμικά και εμείς είμαστε εδώ», είπε από την Ημαθία ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε ανέβει σε τρακτέρ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Παραδοσιακά, έρεισμα στα μπλόκα έχει και το ΚΚΕ, ενώ και η Ελληνική Λύση φαίνεται να αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή.

Η ΝΔ έχει στενούς δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο και δεν θέλει να διαταραχθούν – άλλωστε στις εθνικές εκλογές τη στήριξε το 47% των αγροτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να εκτονωθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους έναντι όσων βρίσκονται στα μπλόκα, προκειμένου να ξεκινήσει μια σταδιακή προσέγγιση και να αποφευχθούν ακραίες κινήσεις, όπως το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, που θα δυναμιτίσει το κλίμα.