Παρά τους φόβους για έκτροπα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τις πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και παρά την εκπόνηση επιτελικών σχεδίων δράσης από τις αστυνομικές αρχές με ελικόπτερα και drones, τελικά δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, πλην ορισμένων μικροεντάσεων στην Καμάρα και των γνωστού κλεφτοπόλεμου στα Εξάρχεια και κοντά στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη Θεσσαλονίκη ένας ανήλικος συνελήφθη μετά τις ξεχωριστές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για δεκαεξάχρονο, εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα σωματικής βλάβης και παράβαση του νόμου περί όπλων, με την οποία οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Εκτός από την περίπτωση του ανήλικου, αστυνομικοί προχώρησαν σε άλλες 18 προσαγωγές ατόμων, αλλά δεν προέκυψε κάτι αξιόποινο εναντίον τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Μικρής έκτασης και διάρκειας εντάσεις σημειώθηκαν μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, που ήταν οι μαζικότερες των τελευταίων ετών, στα στενά της Ροτόντας και στην πλατεία Καμάρας, με την αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα και να εκτονώνει την κατάσταση.

Οι πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη εκτιμήθηκαν ως οι μαζικότερες των τελευταίων χρόνων. Έγιναν τρεις, όλες με  αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η πορεία στην οποία συμμετείχαν  μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές και μέλη του  Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, πέρασε από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα,  ανέβηκε την πλατεία Αριστοτέλους και τελείωσε  στο άγαλμα του Βενιζέλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές και μέλη της Νεολαίας έκανε ξεχωριστή πορεία, η οποία έκανε στάση στο προξενείο των ΗΠΑ και ολοκληρώθηκε στο μνημείο  του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού με Βενιζέλου.

Το κύριο σώμα της τρίτης πορείας, με τη συμμετοχή φοιτητικών  συλλόγων, κινήσεων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επέστρεψε στην οδό Εγνατία στο ύψος Πολυτεχνικής Σχολής. Τμήμα του μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, τελείωσε την πορεία στην Καμάρα.

Ένταση μετά την ολοκλήρωση των πορειών για το Πολυτεχνείο

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των πορειών, καθώς μερικά άτομα που είχαν μείνει πίσω όταν πέρασε η πορεία των φοιτητικών συλλόγων από την Καμάρα και εκτιμάται ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο,  κινήθηκαν προς την περιοχή της Ροτόντας και πέταξαν βόμβες Μολότοφ και πυροτεχνήματα.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πυρκαγιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Αρριανού, η οποία σβήστηκε άμεσα από οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και σε λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Στην Αθήνα έγιναν συλλήψεις ατόμων σε κτίρια, που βρίσκονταν σε κατάληψη ή σε άλλα μετά από έρευνες της αστυνομίες για βόμβες Μολότοφ και άλλα όπλα στις ταράτσες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)